in

Jákon nyáron

Egy nyári tábor, ill. az azzal összekötött családlátogatás adta az apropóját, hogy ha már ott járunk, nézzük meg a jáki templomot. A község Szombathelytől kb. 10 kilométernyi kanyargós útra van.

Sokan  emlékszünk még arra, hogy művészettörténetből tanultunk a jáki templomról.

Építését 1214-től 1256-ig tartja számon a történetírás, ami hol anyagi okokból, hogy a tatárjárás miatt megszakadt, így az három szakaszban történt. 1532-ben egy kevésbé műértő török turistacsoport Kőszeg ostromakor megrongálta a templomot és a monostort is, letörték a szobrok fejét, aminek még ma is látszik a nyoma. Annak idején, bár a gótika születésének idején épült, román stílusú templomként tanultunk róla, de a dr. Rátkai László jáki plébános által írt kis kalauzból az is kiderül, hogy a korok során elég sok stílus, elsősorban a barokk hagyott nyomot rajta nyomot. Nem csak azoknak kítűnő úticél, akik szeretnek apostolokat nézegetni, de azoknak is akik csak szeretik a szépet.

A templomban ötletesen oldották meg a világítás kérdését. Mivel egy ekkora épületnek az állandó belső kivilágítása nem kis áramszámlával járna, sötétben meg nem sok mindent lehetne látni, egy 100 forinttal működő automatával egyszerű áthidalták a turistakérdést a templom fenntartói. 100 forintnyi apróért 4 percig fényárban úszik az egész templombelső, és tényleg nagyon szépet mutat. Ennyi idő alatt nem lehet részleteiben megnézni mindent, de ha nem csak egy ember dobja be az összes apróját, akkor egy kis csoport is kényelmesen végig tudja járni az épületet, ami kívül-belül nagyon szépen karban van tartva.

Aki kedvet kapott a templom meglátogatására, vegye meg 500-ért a Rátkai-féle könyvecskét, amiben részletesen le van írva, hogy hol és mit láthat az érdeklődő.

Ha már elmentek Jákig, akkor érdemes összekötni a kirándulást a Pannonhalmi Bencés Főapátság megtekintésével, de ott számítsanak arra, hogy ebbe a működő intézménybe nem lehet csak úgy turistásan bemenni, csakis tárlatvezetővel. Egy ilyen látogatás egy-másfél óra, ezt tervezzék be előre!

Vélemény, hozzászólás?

A Nyúlzug Zalában

Két mixcsapattal a pécsi tornán