in

“Határtalan” öröm a Szarvasi Intézményben

Szarvas Város Közoktatási és Közgyűjteményi Intézménye Székely Mihály Szakképző Iskolája pár hete adhatott számot a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Leonardo da Vinci Mobilitás program keretében kapott jelentős támogatásról, ami közel 6,5 millió Ft. Ezt az összeget az intézmény az idegen nyelvi szakmai gyakorlatra fordítja. A támogatás által négy pincér és négy szakács tanuló Németországban, Chemnitzben végzi a három hetes szakmai gyakorlatát  ez év októberében. Novemberben pedig hat vendéglős tanuló Finnországba, Mänttäba utazhat  szintén idegen nyelvi szakmai tapasztalatszerzésre.

A további két sikeres pályázat az iskola diákjainak tanórán kívüli tevékenységét segíti.

Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! programja által megnyert összeg több, mint 2,6 millió forint, amit jutalom kirándulásokra fordítanak. Ezek az utak tanulmányi kirándulások, hiszen nagyon komoly programjuk van. Vajdaságba 42 diák utazik július 5-8. között. Az erdélyi Csíkdámfalvára szeptemberben jut ki 20 tanuló, ahol az ottani középiskolásokkal közös projektben dolgozzák fel a helyi népi mesterségeket.

Az utazásokat előkészítő órák, foglalkozások nagy érdeklődés mellett lezajlottak. Látványos előadások  betekintést adtak a látogatandó térségek múltjába, jelenébe. A helyi nevezetességek is bemutatásra kerültek.

A Vajdasági programban  Újvidék, Belgrád mellett Hertelendyfalva, Székelykeve és Galambóc is szerepel. Az Al-Duna szép tájait is láthatják az iskola diákjai, akik felkeresik Adán a Műszaki Szakközépiskolát, amellyel testvériskolai kapcsolatfelvétel is történt. Az intézmény meghívását elfogadva Szarvasra utaznak a szeptemberi Szilva Napokhoz kapcsolódó iskola Szakmai Napok rendezvénysorozatára.

Az Erdélyi pályázat programjának célja a hagyományőrzés, olyan népi mesterségek megismertetése, amelyek kapcsolódnak az iskola szakképzési profiljához, a faipar, vendéglátás szakmacsoportokhoz. Az informatikusok a filmkészítés technikai feladataiban vesznek részt.  A kiutazó tanulók a csíkdámfalvi diákokkal közösen hoznak létre egy olyan oktatófilmet, amely a fafaragás és a kürtöskalács készítés alapjait, eszközeit és a munkafolyamatokat rögzíti. Ebben a projektben nagy hangsúlyt kap a hagyományőrzés mellett a különböző kultúrák, szokások megismerése, az együttműködésre nevelés. Természetesen az idegenforgalom, turizmus terén szerzett szakmai tapasztalatok is hasznosak lesznek.

Mindkét nyertes pályázat által olyan kirándulásokat szervez az intézmény, amelyekkel  azon túl, hogy a kiemelkedő teljesítményű tanulóit jutalmazta, további szakmai fejlődésüket, személyes tapasztalatszerzésüket is lehetővé teszi.

Bakulya Anna
gyak okt. vez.

Vélemény, hozzászólás?

Finn diákok Szarvas színpadán…

Javában zajlik a 3. Furugy Nap