in

Vadpontyok visszatelepítése

2010. július első hetében a Halászati és Öntözési Kutatóintézet munkatársai 100-100 ezer darab előnevelt tiszai és dunai vadpontyot telepítettek vissza eredeti élőhelyükre, hozzájárulva ezzel a biodiverzitás megőrzéséhez és a két folyó őshonos halállományának gazdagításához.

A HAKI eddigi tevékenysége során kiemelt területként tekintett a genetikai sokféleség fenntartására. E tevékenység fontos eseménye volt a tiszai és dunai vadpontyok visszatelepítése eredeti élőhelyükre. Az anyahalak az Intézet ex-situ élő génbankjából származtak, eredetük molekuláris genetikai markerekkel igazolt, s a munkafolyamat zárásaként az idei évben szaporított és előnevelt ivadékok július első hetében kerültek kihelyezésre. A haltelepítés a Tiszán Csongrádnál, a Dunán Madocsánál történt.

Magyarországon a nyurgapontyok veszélyeztetett állatfajtának számítanak. Az európai vadpontyokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szintén a veszélyeztetett kategóriába sorolja.

A Halászati és Öntözési Kutatóintézet multidiszciplináris kutatómunkája, illetve a hozzá kapcsolódó fejlesztési, oktatási és szaktanácsadási tevékenysége ily módon is hozzá járul a vízi erőforrások, illetve a természeti környezet fenntartható hasznosításához, védelméhez. Ez közvetve kihatással lehet a halfogyasztás növeléséhez, illetve a halhoz és a vízi környezethez kötődő szabadidős tevékenységek fejlesztéséhez.

A visszatelepítési munkákról az MTV pécsi illetve szegedi regionális híradója is beszámolt.

Vélemény, hozzászólás?

Elhervadt a Szélrózsa

Játszó terek