in

Miből választhatunk október 3-án?

valasztas100906

valasztas100906Pénteken lejárt a kopogtatócédulák leadásának határideje. Lássuk, miből választhatunk október 3-án!

Nagy meglepetések nem történtek a várthoz képest, talán abban, hogy mind polgármesterként, mind választókerületekben a FIDESZ-formációkkal szemben csak immel-ámmal, kötelességből indulnak, míg a kormánypárt semmit sem változtatott korábbi nyerő felállásán. Elképzelhető, hogy a FIDESZ országgyűlési választásokon elért lehengerlő győzelme után mindenki takaréklángra kapcsolt, és már négy évvel előre gondolkodik, de hát ez politika, itt jellemzően nem gondolkodnak négy évre előre, mindenki instant akar a helyi döntéshozás véráramába kerülni. A taktikázásra esetleg az adhat okot, hogy abban bíznak, hogy a FIDESZ nem nem tudja megismételni ilyen arányú parlamenti győzelmét még egyszer, ill. Babák Mihály polgármester is utolsó ciklusának fut neki, így a nagy durranást mindenki elnapolja a következő választásokig. Négy év a politikában akkor is nagy idő nem csak Magyarországon, hanem még a kialakult demokráciákban is.

Korábbi szavazásunkra hivatkozva, ami azt az eredményt hozta, hogy az országgyűlési választásokon pártra, majd második helyen szimpátia szerint voksolnak az urnákhoz járulva, a következőt prognosztizálja a newjság egyáltalán nem szakírója.

Elsőként az MSZP nevezését hitelesítette a helyi választási iroda. A vártnak megfelelően minden körzetben állítottak jelöltet. Neveü a körzetek száma szerinti növekvő sorrendben: Földesi Zoltán, Ruzicska Andor, Urbán Lászlóné, Zvara Józsefné, Kugyela András, Kozák Imréné, Rejtő József, Králikné Molnár Anna. Polgármester-jelöltjük Földesi Zoltán lett. A régi és az új nevek látva, úgy tűnik, hogy az MSZP  a túlélésre rendezkedett be. Semmi meglepő a listán, talán az, hogy ahelyett, hogy fiatalokkal frissítenének, teljesen új, de idősebb pártaktivistákat índítanak a körzetekben. Ennek két oka lehet. Ha sikerült is fiatalokat beszervezni a pártba, azoknak nem akarják elvenni a kedvét egy gyengébb szerepléssel, ami taktikailag jó húzásnak tűnik. Ha nincs frissítés, akkor presztizskérdést csináltak abból, hogy mind a nyolc körzetben elinduljanak, arra számítva, hogy a szocialista szimpatizánsok úgyis oda fogják húzni az ikszet, ami listán beviheti Földesi Zoltánt.

Szeptember 1-jén vetette magát nyilvántartásba a Jobbik. Ők is minden körzetben állítottak jelöltet, ill. mindkét listán megfelelő számú jelöltet. Ez persze nem meglepő, de az már igen, hogy Tóth Zoltán, a Magyar Gárda kapitánya, aki korábban párhuzamosan mozgott a Jobbikkal, és hiteles frontarc volt, függetlenként indul a 2. körzetben a párt jelöltjével konkurálva. Ez azért azt mutatja, hogy a végváron megjelentek a repedések. A Jobbik a következő listával indul, szintén a körzetek növekvő sorrendjében: Molnár Tibor Mikós, Arnóczki Csaba György, Gajdos Attila, Kiss Zoltán, Kopcsjak Tamás János, Balás Nóra Klára, Kovács Ádám, Hlobocsányi János. A nevek között több alapító és több eddig ismeretlen név szerepel. Ennek a pártnak van a legtöbb rejtőzködő szavazója, akik el is fognak menni, és be is fogják húzni a jobbikos név és a jobbikos listák mellé az ikszet, ennek ellenére csak listás befutót jósolunk nekik, azaz Gajdos Attilát, aki vélhetően meg fogja tartani első helyét a listán, mindenképp a szarvasi parlamentbe várjuk, aki egyébként a Jobbik polgármester-jelöltje is.

Egyaránt a szeptember 3-i határidő napján regisztráltatta magát a FIDESZ és a NACSE. A harmadik szervezet, ami minden körzetben jelöltet és kompenzációs listát tudott állítani, az a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete. Az egyesület saját erőből fut neki a megmérettetésnek. Az önbizalomra okot ad az, hogy eddig is jól szerepeltek, ill. az, hogy talán az ő szavazóbázisuk szerveződik társadalmi alapon. Polgármesterjelöltjük Dr. Józsa Vilmos HAKI-s kutató, aki egy jótékonysági hangverseny kapcsán vívott meg Mága Zoltánnal pont a newjság oldalain. A csörte azzal az eredménnyel zárult, hogy a hegedűművész a „ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel” mondás jegyében a közelmúltban nagyobb csomag ruhaneműt „dobott” vissza a nagycsaládosoknak. Eddig a pont Mága Zoltánnál. Jelölti listájuk az korábbiak szerint felsorolva: Medveczki István, Szabó Zsolt, Dankó Pál, Gombár Györgyné, Józsa Vilmos, Homonnai Tiborné, Deme Mihály, Nagy Sándorné. A jelenlegi választási rendszerben megint megítélnénk nekik a két helyet az önkormányzat körtárgyalójában, de a módosítások után egyre zsugorodik.

A határidő utolsó napján adta le jelölti listáját a FIDESZ. Listájukon nincs meglepő név: Giricz Katalin, Lohr Gyula, Hetényi István, Besenczy Zoltán, Lázár Zsolt, Kiszely Mihály, Hodálik Pál, Dernovics László. Ami változik 2006-hoz képest, hogy Babák Mihály nem indul körzetben, ill. Galambos Imre kiszállásával mindenkinek megmaradt a helye. Polgármesterünk, Babák Mihály, állítólag utoljára indul a polgármesterségért. Tudva a korábbi választások eredményét, ill. a jelenlegi politikai helyzetet, megfelelő választói aktivitás esetén a nyolc körzetet a FIDESZ-nek ítélnénk, és a Polgármester személyében sem várunk változást. Ha tényleg utolsó ciklusának fut neki, akkor négy éve marad a párton belüli utánpótlásnevelésre. Ha hosszabb távra akar utódot, akkor három név jöhet szóba a listáról, köztük olyannal, akiben van is ilyen irányú ambíció.

Függetlenként Farkas Tamás (1. vk.), Tóth Zoltán (2), Dudás Mihály (4), Korbely János (4), Molnár Pál (7) indul.

A newjság véleménye szerint a következő szerint alakul Szarvas Város Képviselőtestületének összetétele a következő négy évben: Babák Mihály polgármester, Giricz Katalin, Lohr Gyula, Hetényi István, Besenczy Zoltán, Lázár Zsolt, Kiszely Mihály, Hodálik Pál, Dernovics László egyéni körzetekből, Földesi Zoltán (MSZP), Gajdos Attila (Jobbik) listáról, ill. Gombár Györgyné (NACSE). Józsa Vilmos véleményünk szerint lemond a NACSE listáján betöltött első helyéről Gombár Györgyné részére.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

terhesne100905

Kiállít a természet festője

erdely2100906

Amikor Erdély ismét magyar föld lett