in

Szarvasi edzője van a Magyar Karateválogatottnak

101004ruzsinszki

101004ruzsinszkiÚj karateedzői team került kinevezésre a Magyar Karateválogatott élére, ahol a junior és U 21 korosztály edzője Ruzsinszki György szarvasi karatés lett. Sensei Ruzsinszki 91 óta karatézik. Sportkarrierjét Szarvason Lovász György 5. danos mester keze alatt kezdte, majd Budapesten folytatta a legeredményesebb karate egyesületben, a Fighterben, aminek azóta elnöke is. Nemrégen még versenyzőként is láthattuk a tatamin, három éve már csak segíti és irányítja a pestieket, ill. Lovász Györggyel és Lipták Tiborral a szarvasi és csabacsűdi karatésokat. Mindmáig ő Szarvas legeredményesebb karateversenyzője, számtalan országos bajnoki és nemzetközi versenygyőzelemmel rendelkezik. Világéletében szarvasi versenyzőnek tartotta magát, még ha pesti egyesületben is készült és dolgozik.

Ötödik éve edzősködik itthon régi egyesületénél a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesületben, ahol a versenysport edzéseket irányítja. A trió koncentrált csapatmunkája városi szinten sem telt eredménytelenül: Brachna Bence Marokkóban junior világbajnokságra kvalifikálta magát, vb-n is indult, utánpótlás korosztályban Melis Erik a görögországi stílus VB-n bronzot, az SKDUN stílusvilágbajnokságon aranyat szerzett, valamint Laurinecz Zsolt ugyaninnen Lovász György irányításával szintén egy aranyat hozott haza, Lovász Gergely és Megyeri Mátyás pedig a nyáron fekete övre vizsgázhatott.

Ruzsinszki György arra a kérdésünkre, hogy hogy élte meg ezt az elismeréssel felérő kinevezést, a következőt válaszolta:

Nagy megtiszteltetés, de komoly felelősség is a juniorok és az U21-esek válogatott edzőjének lenni. Ez az utolsó lépcső a felnőtt sportolóvá válás előtt, sőt 18 év fölött már felnőtt versenyeken lehet indulni, így az U21-esek tulajdonképpen már felnőtt versenyzők is. Vagyis ez a két korosztály az, ahol a végső útravalót, az utolsó simításokat kell megkapniuk a sportolóknak, hogy aztán hazájuknak büszkeséget tudjanak szerezni felnőtt sporetolóként. Ráadásul aki itt van, az már döntött, a sportot komolyan gondolja, hivatásként űzi, így ennek megfelelően meg is kell kapjon minden segítséget ahhoz, hogy ezt sikerrel tehesse.

-Az új edzői team tervez valami újítást a felkészülésben?
Az új edzői team a fiatalok irányítására kapott megbízást a 12 éves utánpótlás kortól 21 évesig bezárólag. A csapat a szemléletváltást kíván bevezetni a válogatott felkészülésében. A sportág és a korosztály jellegéből adódóan a munka oroszlánrésze a klubokban folyik, így a válogatott vezetésének az a feladata, hogy a műhelymunka ki tudjon teljesedni, és még magasabb szintre kerülhessen.

-Akkor ez már a Fighterben végzett munka gyümölcse lenne?
Azt hiszem igen. A feladat megoldása a Fighterben jól sikerült, az egyesület vezetőedzője tökéletes felkészítést végzett, a világversenyeken pedig megkapta azt a segítséget, amivel a bizonytalansági tényező csökkent. A mérleg:  3 Eb bronz, egy vb arany, és egy vb bronz, vagyis a rendszer működik. A feladatomnak azt tekintem, hogy ezt a rendszert adoptáljam országos szinten a válogatottba, és minden klub versenyzője hasonló sikereket tudjon elérni, mint a Fighteresek. Az edzői gárda többi tagja szintén hasonló hitvallással kezdett neki a munkának. A team energikus, tele bizonyítani vágyó fiatalokkal, de természetesen a tapasztalt és rutinos edzőket is segítségül hívjuk és tanácsaikat is figyelembe vesszük.

-Mik a közeljövőre kitűzött célok?
Bízom benne, hogy az februári Novi Sadon megrendezésre kerülő kadet, junior és U21 Eb-ről szép eredményekkel térhetünk haza, hiszen a sportolókban megvan erre a potenciál. Én személy szerint minden el fogok követni ennek érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

101003szentandras

Trónfosztás Szentandráson

101004etelosztas

10000 adag étel