in

Gyilkosság Békéscsabán

101109szilasi

101109szilasiSzilasi László 2010 nyarán megjelent „Szentek hárfája” című regénye egyből Rotary Irodalmi Díjat is nyert, ami az egyik legfiatalabb és egyik legrangosabb évente kiosztásra kerülő irodalmi díj, és ami egy emlékplakettel és nem utolsó sorban 3 millió forint pénzdíjjal jár. Az író Békéscsabán született és élt 18 éves koráig. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régi Magyar Irodalom Tanszékének oktatója.

A „Szentek hárfája” történéseit Árpádharagosra, gyermekkora Békéscsabájába, helyezte el, ahol 1924-ben furcsa, teátrális gyilkosság történik a főtéri Nagytemplomban, és ahonnan eltűnik mind a holttest, mind a gyilkos. Az első gyilkosság után kisebb-nagyobb időkihagyással további gyilkosságok is történnek, és az ötvenes és a nyolcvanas években ismét megpróbálják megfejteni az ügyet.

A könyv műfaját tekintve krimi, pontosabban intellektuális krimi. Ez talán azt jelenti, hogy az író feltételezi az olvasóról, hogy bizonyos ismeretek birtokában van, nem próbálja meg feleslegesen a szájába rágni.

A „Szentek hárfájának” bemutatójára az író a SZIE Szarvasi Karok Könyvtárának vendége volt, és a könyvtár olvasótermében mutatta be könyvét beszélgetőtársával, B. Kis Attilával, a SZIE Pedagógia Kar oktatójával együtt.

A képeket és a hanganyagot a Körös TV bocsátotta a newjság rendelkezésére.

Vélemény, hozzászólás?

101109simonyi

Kézműveskedés vidéken

101110benka

Benkás színjátszósok az Operettben