in

Felvették a kesztyűt

101114fightclub

101114fightclubSzombaton este zsúfolásig megtelt az Alkotmány úti sportcsarnok érdeklődővel, hogy lássák Plenter Szabolcs és Tóth Pál mérkőzését, ami már legalább egy hónapja foglalkoztatja a város közönségét. Több pletyka és városi legenda kering arról, hogy lesz egy baráti beszélgetésből egy egész város érdeklődésére számot tartó, látványos küzdősport-gála. Történt ugyanis, hogy a két fiatalember valahogy eljutott addig, hogy megmérkőzzön a boksz szabályai szerint. A mérkőzésnek híre ment, és az érdeklődés odáig dagadt, hogy már nem lehetett csak úgy egy edzőteremben lejátszani, így a rendezők kénytelenek voltak egyre nagyobbat álmodni, és mint kiderült, az Alkotmány úti csarnok is kicsinek bizonyult a rendezvényhez. Az egyszerű kis mérkőzés végül tíz felvezetőmeccses gálába torkollott, igazi ringgel, bevonulózenével, füsttel, bírókkal, gonggal, ja, és táblavivő csajokkal.

A tíz felvezetőmeccsen a K1, a Taekwon-do és a kick boksz szabályai szerint mérkőztek egy, két vagy három kétperces menetekben puhították a közönséget, és csinálták meg a hangulatot a főfogáshoz. A vendégegyesületek harcművészein kívül sok szarvasi is a ringbe lépett, és igazán szép technikákat láthattunk mindegyik mérkőzésen, pl. a teljesség igénye nélkül Bae Jang Ho testre irányuló sarokrúgását, Darida Tamás dinamikus precíz kontra technikáit, vagy Szrnka Gábor kalapács technikáit, de megcsodálhattuk a taekwon-dosok legfiatalabb büszkeségének, Mácsár Dorinának a technikai felkészültségét is. Mácsár Boglárka és Kolompár Dóra a kezdeti megilletődöttségen gyorsan túljutva megmutatta, hogy a hölgyeknek is van keresnivalójuk a tatamin, ill. a ringben, és milyen magas szinten űzhetik az önvédelmi sportokat.

A felvezetőmeccsek után elsőként lépett a ringbe Tóth Pál, a kihívó, majd igazi bokszoló koreográfia szerint köpenyben táncolva megérkezett Plenter Szabolcs is. A mérkőzést Bessenyei Ferenc vezette, aki egyben mindkét öklözőt felkészítette a jeles napra. A szabályok ismertetése után a mérkőzés heves ütésváltással kezdődött. Plenter Szabolcs rendszerint mélyről indította a támadásokat, megpróbált alulról felütésekkel gyorsan pontot tenni a meccs végére, ami majdnem sikerült is mikor beakadt egy bal horog, ami átszaladt ellenfelén, ebben a pillanatban döntésre vihette volna a dolgot ha rátesz még egy-két lapáttal, de Tóth Pali jól álcázta a megrendítő ütés hatását. Ezután már ügyesen használta ki magasságbeli fölényét, hosszabb kezeit, tartotta a számára biztonságos távolságot, és jó ütemben hajolt el  Plenter Szabolcs ütései elől, és hosszú egyenesekkel sikerült tiszta találatokat szereznie. Az utolsó menet végét megelőző 10 másodpercben Plenter Szabolcs nem akarta a bírákra és a szerencsére bízni a dologot, és feltett mindent egy lapra, mikor egy heves támadássorozattal megpróbálta kiütni ellenfelét. Nem volt könnyű a bírák dolga, de a dolgok rendje, hogy el kell dönteni, ki a jobb. A pontozás ezúttal Tóth Palit hozta ki győztesnek. Pontozással lett vége a mérkőzésnek, de  százszor izgalmasabb volt, mint az ugyanebben az időben folyó eseménytelen Haye-Harrison kamuderbi. Aki a tévé helyett ezt választotta, jól döntött.

Nem szakértői szemmel a mérkőzés eleje Plenter Szabié volt. Pali a második menet végén, harmadik menet elején érezte meg, hogy itt lehet keresnivalója, ha nem megy bele a közelharcba, és tartja a számára kedvező távolságot, és ha szemmel láthatóan a Szabiénál gyengébb, de pontosabb ütésekkel gyűjtögeti a pontokat a bírók értékelőlapjain. Ha az az energia, amit Szabolcs ellőtt Pali feje mellett a levegőbe mind ellenfelén emésztődik fel, akkor az valószínűleg lehúzta volna a rolót Palinál.

A két küzdő szakmai előéletéhez hozzátartozik, hogy Szabolcs két éve, Pali pedig a kihívás megtörténte óta, azaz mintegy két hónapja jár bokszedzésekre. Mindkettőjük felkészítője Bessenyei Ferenc egy danos taekwon-do mester, aki sportkarrierje során begyűjtött nyolc magyar bajnoki érmet, és mind a mai napig Szarvas legnagyobb tehetségeként tartják számon.

A bírók bizottságában Tóth István (4 dan), Nánási Zoltán (1 dan) és felváltva Bessenyei Ferenc és Pálinkás László (1 dan) mesterek ültek.

Aki kedvet kapott a bemutatótól a küzdősportokhoz, az keresse meg valamelyik szarvasi egyesületet, ahol szívesen látják az edzéseken!

A felvezető-mérkőzések résztvevői, a szabályok és a győztesek:
1 Hanó Dávid – Koós Valter (K-1, 3×2 perc, w: Koós Valter)
2 Szűcs Patrik – Csapó Elek (K-1, 3×2 perc, w: Szűcs Patrik)
3 Nyisztor Dániel – Szepesi Zoltán (low-kick, 3×2 perc, w: Nyisztor Dániel)
4 Géczei Róbert – Váradi Tamás (K-1; 3×3 perc, w: Váradi Tamás)
5 Bohrát Gergő – Szabó Gyula (K-1, 2×2 perc, w: Szabó Gyula)
6 Mácsár Boglárka – Kolompár Dóra (taekwon-do bemutató küzedelem, 1×2 perc, d)
7 Bae Jang Ho – Kis Gergely (K-1, 2×2 perc, w: Bae Jang Ho)
8 Mácsár Dorina – Kovács Bertalan (taekwon-do bemutató küzedelem, 1×2 perc,  d)
9 Bankó Szilárd – Berta Róbert (K-1, 2×2 perc, w: Bankó Szilárd)
10 Darida Tamás – Szrnka Gábor (K-1, 2×2 perc, w: Darida Tamás)
+1 Tóth Pál – Plenter Szabolcs (box, 6×2 perc, w: Tóth Pál

A színvonalas sporteseményt a Szarvasi Mozzarella Kft., Adidas Márkabolt, Ahoy Bt., Aranyszarvas Apartmanház, Bakula és Rácz Fotó, Cool4U Kft., Fazekas Nyomda, Gallicoop Zrt., Granárium Zebra Club, Informatikai Kft., Jelenker Bt., Körös TV, Lux Panzió, Menő-Hús Kft., Misúr Csaba, Rágyi és Tsai  Bt., Rata Drink Bt., Szarvasi Kenyér Kft., Szarvasi Unitrans Kft., Szolid Bohém Étterem, Véndiófa Vendéglő támogatta.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

101114slam

Mi is az a slam poetry?

101115foci

Tisztes vereség Szolnokon