in

Jó szakma a jövő záloga

101121vajda

101121vajdaNovember 11-12-én kétnapos Regionális Pályaválasztási Vásár várta a finisbe érkező általános iskolás diákokat. Középiskolák standjai sokasága, szakmai bemutatók, fórumok ajánlották segítségüket a továbbtanulás helyének kiválasztásához.

A Vajda Péter Intézmény 7-8. osztályos tanulói örömmel fogadták azt a lehetőséget, mely által Békéscsabára utazhattak az „Álmodtam egy világot” című pályaválasztási programsorozatra. Szarvas Város Önkormányzata TÁMOP 3.3.2-08/2-2008-0045 jelű, „Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban” című projekt támogatta a rendezvényen való részvételt.

A bemutatkozó középiskolák tematikus elhelyezése alkalmi „tárlatvezetésre” is lehetőséget adott. Kérésre a Munkaügyi Központ munkatársai kalauzolták végig az érdeklődő tanulókat, szüleiket. A nézelődésen túl természetesen a két nap alatt számos szakmához kapcsolódó tevékenységet akár ki is lehetett próbálni. Azok részére, akik még nagyon tanácstalanok, ezek a lehetőségek hozták testközelbe a reprezentált szakmákat. Tesztek kitöltése is segítséget nyújtott, főként az irányultság meghatározásában. Nagyon sok prospektust, szórólapot, plakátot gyűjtöttek be diákjaink, így otthon tovább lehet folytatni a továbbtanulás lehetőségeiben való elmélyülést. Számos esetben nagyon nehéz a döntés, hiszen az érdeklődés, a képességek, készségek, tanulmányi eredmény mellett sajátos, egyéni, egyedi tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen személyre szabott döntést kell hozni.

Hetedikeseink megjegyezték, hogy nem tréfa dolog a pályaválasztás. Úgy gondolják, hogy minél hamarabb meg kell ismerni a szakmákat, azokat oktató középiskolákat. Megszívlelendőnek tartották a megnyitóban elhangzott gondolatokat: Érdemesebb egy jó szakmát kitanulni, mint egy „gyenge” diplomát szerezni. A jó szakmai alapokra lehet még felsőfokú képzést ráépíteni.

Persze a tanulás a legfontosabb ezen célok megvalósításához, hiszen a középiskolákba való bejutáshoz az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe. A nagy arányú túljelentkezés esetén van külön felvételi.

A pályaválasztási vásárra az osztályfőnökeikkel látogattak el tanulóink, akiktől a legtöbb segítséget kapnak a továbbtanulással, annak ügyintézésével kapcsolatosan.

Ezen a vásáron a szarvasi tanulók a Vajda Péter Intézmény középiskoláival is találkozhattak. Bemutatkozott az Intézmény Gimnáziuma, Szakképző Iskolája. A teljes képzési keresztmetszetet az elsajátítható tudás, szakmai kompetenciák, tanulói munkák, termékek által ajánlották. A hangsúlyt arra helyezték, hogy mit tanulhatnak meg az odajáró diákok, mennyire lesznek felkészültek az iskola bármely képzésének elvégzésével. Öt szakmacsoportban szakmai bemutatót is tartottak a szakképzősök.

A 113 kiállító közül a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ a vásár „Legszebb standja” díját a Vajda Péter Intézmény kapta meg.

Ez az elismerés annak szólt, hogy nem a megvásárolható külsőségek a fontosak, hanem a tanulók tudásának, felkészültségének bemutatása az egységes megjelenés összhangjában.

Természetesen a díjat örömmel vette át az Intézmény főigazgatója, Kohut Andrásné, de annak még jobban örült, hogy iskolánk képzési területei nagyon sok látogató figyelmét, érdeklődését felkeltette. Sokan jelezték, hogy a november 19-i Nyílt nap eseményein is szeretnék még jobban megismerni az iskolát.

Bakulya Anna
gyak.okt.vez.

Vélemény, hozzászólás?

101120uszas

Aranyak az erős mezőnyben

101121regesz

Régészeti nyomozás