in

Ruzicskay György Toldi-kiállítása Nagyszalontán

110129toldi

110129toldiA tavaly őszi sikeres nagyváradi kiállításról a Bihari Naplóban olvasott Török László, Nagyszalonta polgármestere, aki azonnal mozgósította az Arany János Múzeum vezetőjét a szalontai kiállítás megszervezésére. Egyeztetések után január 21-én nyílott meg Ruzicskay György Toldi rajzsorozatának kiállítása a nagyszalontai Magyar Házban. A kiállításra a Magyar Kultúra Napja alkalmából, mint nyitó rendezvényre került sor.

A nagyszámú közönség között sok diák is megjelent az ünnepségen a magyar osztályokból.

A kiállítás megnyitóján Darvasi Zoltán, az Arany János Emlékmúzeum igazgatója mondott bevezető beszédet a magyarságról és annak megőrzéséről. A bevezető után Török László polgármester köszöntője következett. Az agilis, fiatal polgármester köszönetet mondott a Ruzicskay Közalapítványnak a gyönyörű rajzokért. Beszédben hangsúlyozta, hogy a Harry Potterek és a Gyűrűk ura mellett itt van nekünk, magyaroknak a saját történetünk.

Dr. Reszkető Péter, a Ruzicskay Közalapítvány elnöke tolmácsolta Babák Mihály üdvözlő levelét a megjelenteknek. Köszönetet mondott a lehetőségért és hangsúlyozta, hogy ha Ruzicskay György Nagyváradon otthon volt (ott kezdődött művészi pályája), akkor a Toldi rajzsorozat pedig Nagyszalontán van igazán otthon. Arany János ugyanis 1846-ban Nagyszalontán írta a Toldit, amellyel rögtön elismert költő lett, és még Petőfi Sándor barátságát is elnyerte. Elmondta, hogy a Toldi rajzsorozatot közel nyolc évtized után vették elő a raktárból, és a szalontai kiállítás már a harmadik a sorban, ahol a művész úr rajzait bemutatják.

Dánielisz Endre, nyugalmazott igazgató beszédében az általa régóta keresett, Ruzicskay által a kiállítás képein „emberi” formában megrajzolt Toldi alakot dicsérte.

A megnyitó második részében Dr. Kutas Ferenc nyugalmazott igazgató és Brachna Irén igazgató asszony nagyszerű előadást tartott Toldiról és a Toldiból.

Dr. Demeter László kurátor az alkalomhoz illő meglepetéssel szolgált: hasonmás formában Arany János önéletírását osztotta szét a megjelenteknek.

A szarvasi delegáció a baráti fogadtatás mellett színvonalas tárlatvezetést kapott Darvasi Zoltántól, a nagyszalontai Csonka-toronyban lévő Arany János Emlékmúzeumban, és a városban. A delegáció a Közalapítvány által 2010-ben kiadott „Ruzicskay György Toldi rajzsorozata Arany János versével” című könyvet adományozta a városnak és az Arany János Emlékmúzeumnak.

A kiállítás március végéig lesz látható a nagyszalontai Magyar Házban.

eRPé

Fotó: Tatai László

Vélemény, hozzászólás?

110128etelosztas

Imahét után ételosztás

110130hivatal

Mozgásban a Hivatal