in

Időben szólnak

110205foldesi

110205foldesiHónapok óta tartó hosszú hallgatást tört meg a helyi szocialisták elnöke, Földesi Zoltán. A hosszú csend érthető, mert míg a szocialistáknak illik kemény kritikával illetni legnagyobb ellenfelüket, a FIDESZ-t országos szinten széllel szemben is, addig a helyi politikai békét nem akarják felrúgni, és szeretnék tisztán tartani cipőjük orrát. Ezeket a szabályokat szem előtt tartva először a választási ígéreteket, ill. azok betartását vette számba Földesi Zoltán, az MSZP szarvasi szervezetének elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Nem lett semmi az Orbán Viktor által ígért új költségvetésből, mert a Bajnai-kormány által összeállított olyan jól sikerült, hogy azon csak apróbb ráncfelvarrást kellett csak eszközölni, sőt, még 2011-ben is az az alapja, mondta a szocialista vezető. Sérelmezte, hogy a beígért adócsökkentésből adóátrendezés lett, de elmaradt a devizahitelesek megsegítése, akik elsősorban a svájci frank árfolyamának másfélszeresére történt emelkedése számtalan lakástulajdonost lehetetlen helyzetbe hozott. Ezzel kapcsolatban nem csak ő, de az egész politikai elit elfeledkezik arról, hogy a számonkérést ott kellene kezdeni, hogy azokat a pénzintézeteken, akik akkori üzleti érdekeiknek megfelelően oly meleg szívvel ajánlották az alapvető pénzügyi ismeretek híján levő lakosságnak a frankhitelt, mondván, hogy ennek árfolyama olyan állandó, mint a Sarkcsillag helye az égen, behajtanák legalább az árfolyamveszteség nagyrészét, ahelyett, hogy középárfolyamokkal látszatmegoldásokat erőltetnének.

A demokrácia leépítése folyik, mondta Földesi Zoltán. A médiatörvény, a nyugdíjak állami kezelés alá vonása, a stratégiai állami pozíciók pártbefolyás alá vonását nem csak a szocialisták, hanem az EU is kifogásolja.

A készülő új alkotmányba, “Orbán Viktor alkotmányába” nehéz lesz belenyúlni a jövőben, mert ilyen arányú többség a közeljövőben nem lesz, kétharmados konszenzussal megváltoztatni valamit pedig nem magyar szokás.

A szarvasi témákra kanyarodva átvezetésként az önkormányzati törvény gyenge pontjaira hívta fel a figyelmet, miszerint a létszámcsökkentésnek – 18 vs. 12 képviselő, ill. 5 bizottság a korábbi 8 ellenében, azok is kevesebb külső taggal – áldozatául esett a civilek részvétele a heli kormányzásban.

2,125 milliárdos alapköltségvetésben 218 milliós működési hiánnyal számolnak. Ettől még nem kellene megijedni, mivel a korábbi költségvetésekben is mindig terveztek ilyet, ám az idén nehezebb lesz ennek a befoltozása, mint ahogy ez korábban minidig sikerült. Átnézik a kiadásokat, és véleménye szerint 100-120 milliónyi tartalékot még találhatnak benne.

A helyi foglalkoztatással kapcsolatban kétségét fejezte ki, hogy az új nemzeti közmunkaprogram jobb lesz az MSZP-s “út a munkához” címűnél, amikor 338 főnek tudtak a szakmájának megfelelő, vagy ahhoz közelálló munkát adni.  Ezek egyharmadának tudnak majd pénzkereső munkát adni a jövőben, de a többi 200-220 ember sajnos a szociális rendszer a kiadási oldalán fognak hamarosan megjelenni.

Összegzésként elmondta, hogy az elmúlt 4 évben 9 milliárdnyival gazdagodott a város. 2000-nél is több diák jár a szarvasi iskolákba, amit örvendetesnek tart, mert ebben egyetért Babák Mihály polgármesterrel és a többi képviselővel, hogy a megfelelő oktatásban rejlik a város jövője.

Hamarosan “Időben szólunk” szlogennel aláírásba kezdenek a szocialisták, amiben követelik Orbán Viktortól, hogy állítsa vissza a nyugdíjrendszert a tavalyi állapotra, segítsen a devizahiteleseken, állítsa vissza a munkaviszony megszüntetésekor korábban életbelépő garanciákat, valamint adja vissza az Alkotmánybíróság hatáskörét. 1 millió aláírást szeretnének gyűjteni, ezért az idő jobbrafordultával intenzív gyűjtésbe kezdenek a város közterületein is.

Zárásképpen kifejezte, hogy mindezektől függetlenül szeretnének hozzájárulni a  kormányzás sikeréhez, de nem asszisztálnak az antidemokratikus folyamatokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

110203vizilabda

Jó hangulatú vízilabdatorna

Tettenérés Szarvason