in

Védőoltással a rák ellen

110211hpv

110211hpvSzarvas város egészségvédelmi koncepciójának keretében ismét térítésmentesen biztosítja az Önkormányzat a 13 éves lányok számára a Human Papillomavirus, a HPV elleni védőoltást, hangzott el tegnap azon a figyelemfelhívó sajtótájékoztatón, amit Hodálik Pál alpolgármester vezetésével tarottak az érintettek csütörtökön a Polgrmesteri Hivatal tanácskozójában.

2009-ben indult ez a program, amikor a 88 jogosultból 53-an, míg tavaly 80 jogosultból szintén hasonló arányban éltek a lehetőséggel. Az elszomorító, hogy a nyilvántartás szerint az idén már csak 68 lány jogosult, ami jelzés a népességfogyásra is.

Hodálik Pál alpolgármester szeretné, ha minél nagyobb arányban merítenék ki az erre fenntartott, évről-évre 3,5 millió körül változó összeget, amit az önkormányzat a szociális és családvédelmi keretéből áll. Ebből kiszámolható, hogy súlyos tízezrekről van szó, amit nem engedhet meg minden család magának. A programban részt vesz a Hivatal hatósági, szociális és családvédelmi osztálya, és garantálják a programban résztvevők adatainak a biztonságát.

Dr. Kozma György nőgyógyást, gyermeknőgyógyász örömét fejezte ki, hogy a program részese lehet, valamint aziránt, hogy van végre egy olyan rákfajta, aminek kiváltó okát pontosan ismerik, és ha gyógyatani még nem is, de meg tudják előzni. Ugyanakkor a félreértések elkerülése végett emondta, hogy ez a védőoltás csak HPV ellen véd, a többi nemibetegség és teherbe esés ellen nem. Javaslata szerint az oltás egybe kell kötni egy felvilágosító kampánnyal ezek megelőzésére.

Mivel kiskorúakról van szó, a szülők írásbeli nyilatkozata szükséges ahhoz, hogy lányaik megkaphassák a védőoltást, aminek első adagját márciusban, a következőt egy hónapra rá, ill. az utolsót az elsőtől számított hatodik hónapban kapják. Ahogy azt a Dr. Kozma György főorvos is elmondta, az oltás akkor nyújt teljes bizonyossággal védelmet, ha a védőoltásokat a lányok a szexuális életük megkezdése előtt kapják meg.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

110210tdm

Terítéken a turizmus

Elfogták a Kazinczy utcai támadókat