in

Képes időgép Szarvasról

110305muzeum

110305muzeumÚjabb kiállítás nyílt a Tessedik Sámuel Múzeumban, amin régi fényképeken, képeslapokon mutatják be a rendezők, Hanzó Teréz és segítői a korabeli és a mai Szarvas épületeit vagy azok helyét, sok esetben több időpontban készült fotókon, mintegy  időgépként.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében sajnálta, hogy a Hivatalban alig maradt néhány kép a városról, eltűntek, pedig ő is szívesen nézegeti azokat. A Képviselőtestülettel azon vannak, hogy ahol csak lehet, igyekeznek megőrizni a város régi, polgári arculatát. Példaképp a Vajda Péter Művelődési Központ szocreál épületének felújítását említette, amit korábban többen csak valamelyik gúnynevén ismertek. Mostanában a Bolza-kastély miatt fáj a feje, hogy mi lesz vele, ha a jelenlegi fenntartó visszaadja az államnak. Ki fogja megkapni, mit tervez vele, és az illeszkedik-e a város terveibe?

Molitórisz Pál amatőr helytörténésznél kevesen tudnak többet Szarvas történetéről. Aprólékos kutatásokat végez mindig az általa kiválasztott témáról, és járul hozzá ezzel a letűnt Szarvas hangulatának konzerváláshoz. A látogatókat is arra buzdította, hogy aprólékosan nézzék meg a képeket, az azokon levő embereket, mert sok eltűnt és meglepő városrészlet bukkan fel azokon, de életképek is fel-feltűnnek, mint pl. egy piaci napról, vagy az Árpád kávéházi részéről, esetleg a munkás hétköznapokról, amin a piac macskaköveit szedik fel, vagy ahogy Ruzicskay Gyuri bácsi ahogy a Fő téri seccoit festi. Az egyik képen látható egy árkádos épület, ami a tervek szerint a mostani Kossuth szobor helyén, az akkori Takarékpénztár épülete állt volna, és ami, ha nem húzza keresztbe a háború a tervet, Szarvas egyik meghatározó és legszebb épülete lehetett volna.

A kiállítás nem jöhetett volna létre a Szarvasi Hobbigyűjtők Klubjának három tagja, Szenczi János, Brlás Attila és Molnár Levente segítsége nélkül, akik amellett, hogy rengeteg képeslapot gyűjtöttek össze Szarvasról, mindent tudnak is az azokon láthatókról.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/hirdetes/aktualis.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

110304kavehaz

Vállalások Rákosi elvtárs születésnapjára

110305karate

Karatés házibajnokság gyulai vendégekkel