in

Vissy Károly az időjárásról

110326vissy

110326vissyMeteorológusok jönnek, meteorológusok mennek Szarvason, mint az időjárási frontok. Véber István után Vissy Károly volt pénteken a vendégelőadója az Arborétumban a március 22-i Víz Világnapja, és a március 23-i  megrendezett Meteorológiai Világnap alkalmából rendezett előadásnak, amin gyakorlati és elméleti alapokat kaphattak az időjáráselőrejelzés nehézségeinek megértéséhez.

Dr. Hanyecz Katalin a megújult bejáratnál fogadta azokat, akik kibringáztak ezen a szép tavaszi napon a Pepikertbe, majd Somlyai Márta mutatta be meteorológiai állomásukat, és mesélte el a kerítés mellett szájtátva figyelő gyerekeknek az időjárás jellemző értékeinek mérési módszereit. Ezután beindított egy öntözőberendezést, amivel megmérték, hogy Vissy Károly előadása alatt hány milliméter “csapadék” hullott.

Vissy Károly „az időjárás és előrejelzésének lehetőségei a változó éghajlati viszonyok között” címmel tartott egy érdekfeszítő képes bemutatót. Feltette a kérdést, hogy bár az időjárás állandóan változik, ami mostanában történik, mennyire természetes lefolyású, és milyen arányban az ember “műve”, ill. mennyire párhuzamosak a globális változások a lokális változásokkal, mennyi a természetes és mi az ember által okozott rész.

A földrajztanárok átugorhatják azt a részt a tantervben, amin a légkört tanítják, mert Vissy Károly alaposan elmagyarázta a légkör hőmegtartó szerepét, az üvegházhatást, miközben azt is megtudtuk, hogy 33 fokkal lenne hidegebb a földfelszínen, ha nem lenne légkörünk.

Szarvas is csatlakozott a “Föld órája” akcióhoz, aminek keretében ma, március 26-án este 20:30-tól egy órán keresztül aki tudja, kapcsolja le a világítást és minden áramfogyasztót, hogy engedjünk egy lélegzetvételnyi időt Földünknek. Csalni nem ér! Az elsötétítésnek nem légvédelmi oka van, a redőnyök lehúzása nem számít.

Vélemény, hozzászólás?

110325termal

Alattunk a jövő

110326otproba

Induljunk Londonba!