Menu
in

Dr. Marjai Gyula Szarvas Város Kultúrájáért

110328marjai

110328marjaiA legutóbbi testületi ülés előtt átadták Szarvas Város Kultúrájáért kitüntetést, amit ezúttal Dr. Marjai Gyula, az egykori Öntözési Kutató Intézet nyugalmazott igazgatója, a Szarvasi Krónika szerkesztőbizottságának tagja vehetett át. Dr. Melis János jegyző méltatásában elmondta, hogy Dr. Marjai Gyula egészségi állapotára való tekintettel kérte a szerkesztéssel járó munka alól történő felmentését, de a szerkesztőségnek továbbra is tiszteletbeli tagja marad.

Gazdag életútját Dr. Melis János jegyző Dr. Kutas Ferenc a Szarvasi Krónika felelős szerkesztőjének ajánlásával ismertette az önkormányzati képviselőkkel, a megjelentekkel és azokkal, akik a televízió előtt követték figyelemmel a csütörtöki testületi ülést.

Dr. Marjai Gyula 1930-ban született Nagykőrösön. Okleveles víz- és agrármérnök, egyetemi doktor, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. 1953-tól él Szarvason. Az Öntözési Kutató Intézetben kezdte pályáját segéd-munkatársként. Végigjárta a tudományos kutatóélet lépcsőfokait. 1984-1990-ig, nyugdíjba vonulásáig az ŐKI igazgatójaként tevékenykedett. 1970-76-ig a DATE Főiskolai Karán főiskolai tanár, tanszékvezető. Mint nyugdíjas 2009-ig óraadó tanár volt a Főiskolai Karon. Számos magyar és nemzetközi  tudományos társaság és szervezet (többek közt a Magyar Tudományos Akadémia és az ICID, a Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség) bizottságainak tagja. 13 tudományos könyv szerzője és társszerzője, szakcikkeinek száma 90.

Részt vett a város kulturális és közéletében. Több mint egy évtizedig a Városi Tanács, ill. a Városi Tanács VB tagja volt. 1988-ban egyik alapítója a Szarvasi Krónika c. periodikának, feladata a mezőgazdasági rovat szerkesztése, szakcikkek írása, szakmai interjúk készítése volt. Feladatának magas szinten tett eleget. Mindmáig tagja – 2011-től tiszteletbeli tagja – a szerkesztőbizottságnak.

Mivel családi körülményei és egészségi állapota úgy alakult, hogy nem tudja tovább a szerkesztői munkát vállalni, 2011 február 1-én bejelentette visszavonulását.

A méltatás után Babák Mihály polgármester, Földesi Zoltán ömlormányzati képviselő, valamint Dr. Melis János jegyző adta át a díjat az ünnepeltnek.

Leave a Reply

Exit mobile version