in

Alattunk rejlő lehetőségek

110917barex

110917barexSikeresen lezárult a Barex Kft. geotermikus gerinc csővezeték hálózatának bővítése, fejlesztése című projektje, aminek záróaktusa pénteken zajlott le. Dr. Csontos Éva, a Barex Kft. ügyvezetője és Sebestyény György, az Alföld Consulting projektmenedzsere ismertette a beruházásban létrejött terméket. Az 50%-os támogatási intenzitás mellett, ami 22463138 forintot jelentett, a nettó 44926277 összköltségvetésű beruházásban megvalósult projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül jött létre.

A beruházás során három főbb egységet lehet elkülöníteni. Megújult a létesítményeket kiszolgáló generátorház, új termálvizet szállító vezetékeket fektettek le 1260 méter hosszon, mert a régi, mintegy harminc évet szolgált csövek már korrodáltak voltak, ill. új hőszigetelést kaptak a tartályok is. A projekt vezetői szerint a beruházás minden résztvevője korrekt, pontos munkát végzett így sikerült mindennel a megadott határidőre elkészülni.

A számszaki adatok után a vendéglátók bemutatták a megvalósult beruházást is. Ahogy azt Mihály István – nem először – elmondta, páratlan energiakincs felett ülünk, de annak kiaknázását számtalan ésszerűtlen szabályozás teszi lehetetlenné. A legfontosabb ilyen az, hogy a fűtési célzattal felhozott termálvizet vissza kellene sajtolni. Minden kút mellé két visszasajtoló kutat is fúrni kellene. Csak a Barexnek napi 2000 köbméter, 4-5 szarvasi medencényi – termálvizet kellene visszajuttatni abba a rétegbe, amiből nyerték. Ahogy azt már korábban is elmondta, 3,5 bar nyomással jön fel magától a termálvíz, ami nyomással szemben kellene visszasajtolni a vizet, amiből kinyerték a hőt, ami a lehetetlen határát súrolja, de hogy gazdaságtalan, az biztos. Mihály István reméli, hogy a jelenlegi kormányzat ésszerűsíti a szabályokat, ami lehetővé tenné azt, hogy hatékonyabban ki tudjuk aknázni az alattunk rejlő lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

110916kassai

A zene nem ismer határokat

110917teemy

Lesz ennél jobb!