in

Mobilitási héten innen és túl

110923automentes

110923automentesEgy hete kezdődött az Európai mobilitási hét, aminek a szlogenje “Közlejedj ÖKOsan! – Alternatív mobilitás volt”. Ennél jobban nem játszott volna a szervezők kezére a sors, mint azzal, hogy a héten történelmi csúcsra drágult a benzin és a gázolaj, és ami elgondolkodtathatja azokat, akik megtehetnék, hogy kiszálljanak az autóból és bringázzanak, hogy mi a drágább, alternatív üzemanyagként egy kiflivel többet reggelizni és kerekezni, vagy beletörődni, hogy ismét átléptünk egy lélektani határt, mint ahogy tettük azt a 200-as, majd a 300-as benzinárnál.

A szervezők évek óta a kifli mellett tették le a voksot, és próbálják rávenni a lakosságot, hogy intézzék dolgaikat, járjanak munkába kerékpárral. Ahogy az pont a tegnapi zárórendezvénnyel egyidőben, a testületi ülésen is elhangzott, kevés város büszkélkedhet ennyi kerékpárúttal, mint mi, és az építkezéseknek még nincs vége.

A rendezvénysorozat egy hete egy közbiztonsági nappal kezdődött, amin a lakossági bejelentések ügyintézéséről kaptak tájékoztatást az érdeklődők, majd az egyik legnépszerűbb szervezett kerékpárostúracélpontra, Kardoskútra kerekezhettek a mozogni vágyók. A hét folyamán bemutatták a közönségnek Magyarország legnagyobb biogázüzemét, aminek a közelmúltban volt az átadó ünnepsége, ill. a szarvasi beruházásokat kerekezhették körbe a szarvasiak szakértő túravezetéssel.

Ha bringásról és vérről esik szó egy cikkben, az mindig bajt jelent. Nem így van ez most, ugyanis “Bringás vért az életért” szlogennel a Vöröskereszt véradónapot rendezett a Vajda Péter Művelődési Központban, amin jó példával járt elöl polgármesterünk, Babák Mihály, aki majd fél liternyit adott be a közösbe.

Csütörtökön délután gyerekzsivaj töltötte meg a Fő teret, ahol a zárórendezvény keretében az iskolák mutatkoztak be zenés-táncos-sportos műsorokkal. A nap végén gazdára talált három kerékpár, amik közül a kardoskúti kirándulók között kisorsoltat Medvegy Peti nyerte, a véradók közül Határszéli Zoltánnak volt szerencséje, míg a labdajátékban aktívan szereplők közül Borgula Lacika mehetett haza új kerékpárral.

Ha így alakul a benzinár, akkor jövőre lehet, hogy nem kerékpárok lesznek a nyeremények, hanem néhány marmonkannányi 95-ös, hogy ne felejtsünk el teljesen vezetni, és veszélyeztessük ezzel a kerékpárosok biztonságát.

Vélemény, hozzászólás?

110922viktor

Páneurópai színház

110923szinhaz

Színészek és nézők barátkoztak