in

Barátom a főnököm

110924office

110924officeSosem lehet igazán megfelelően megítélni azt a helyzetet, amikor egy munkahelyre bekerülve nagyon jó kapcsolatot alakítunk ki a főnökünkkel, és a beosztott- főnök kapcsolat kicsit más lesz…. Egy elmélyültebb kapcsolat, egy baráti viszony, de vajon ez pozitívan vagy negatívan hathat munkánkra, s vajon szabad-e ilyen kapcsolatokat kialakítani a munkaviszony ezen a szintjén? Persze mindegy milyen a kapcsolat, sosem feledkezhetünk meg arról, hogy „a főnöknek mindig igaza van”!

Bekerülve egy új munkahelyre, bizonyára mindenkinek szüksége van egy kis támogatásra, segítségre. A munkánkat segíteni leginkább az tudja, aki abban már tapasztaltabb, gyakorlottabb. A kevesebb létszámmal rendelkező helyeken leginkább jellemző, hogy a főnök segíti közvetlenül munkánkat, de több helyen akkor is ő a legfőbb támogatónk, ha mellettünk még 30-an dolgoznak. Ez a kapcsolat vagy viszony sokszor nem csak a munkánkra, hanem az életünkre is kihatással van. Szerencsére számomra leginkább csak kapcsolatok adattak meg, viszonyok kevésbé.

Az biztos, hogy az, hogy milyen kapcsolatot alakítunk ki főnökünkkel, meghatározó fontosságú. Vannak előnyei is és hátrányai is annak, ha pozitív, sőt ha nagyon pozitív baráti kapcsolatot alakítunk ki, mert hát ugye vannak, akik ezt nem nézik jó szemmel!

A munkatárs nem nézi jó szemmel azért, mert te biztosan csak azért vagy jóban a főnököddel, mert az előbbre lépés kapcsán ez csak jól jöhet, és sokszor azért bólintasz rá szélsőséges dolgokra is, hogy jobb legyen majd neked. Egy másik főnök talán azért néz rád rossz szemmel, mert nem ő az, akire te felnézel, nem az ő „kívánsága” az, amit te teljesíteni szeretnél, na meg ugye milyen előnyös az, ha csak azért nem kedvelnek téged, mert ők sincsenek túl jó viszonyban. Hát igen, vannak negatívumai is ennek, na de pozitívumai is.

Milyen jó, amikor a nehéz nap kezdetén csak az segít, hogy van egy olyan főnököd, akire mindenben számíthatsz. Nem lesz gond soha, mert minden problémát megoldotok ketten, s ha véletlenül mégis vétesz egy hibát, ő teljes mellszélességgel kiáll melletted. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy ne okozzunk csalódást, hogy mindent tegyünk meg azért, hogy minket védeni ne kelljen és talán vállaljuk azokért a hibákért is a felelősséget, amit önhibánkon kívül kell magunkra vállalni. Mindenképpen őszintének kell lenni, s a hibákat őszintén kell bevallani, mert a hazugság, csak hazugságot szül és ugye, a barátunkat nem hoznánk kellemetlen helyzetbe azzal, hogy hazugságra kényszerítjük egy mi általunk elkövetett munkabeli dolog miatt.

Persze vannak, akik a „tartsuk be a 3 lépés távolságot” mondást szem előtt tartva, sosem alakítanak ki se jó, se rossz viszonyt főnökükkel, talán azért sem, mert kevésbé befolyásolhatóságot remélnek tőle. Mindenki döntse el, hogy mi fér bele és mi nem egy főnök- beosztott kapcsolatba, persze ezeket csak baráti dolgokra értem, nem szerelmi viszonyra.

Soha ne ítélkezzünk az alapján, hogy ki milyen kapcsolatot alakított ki felettesével, mert egy igazán jó, minőségre törekvő munkahelyen nem az számít, hogy ki, kinek a kije, hanem az, hogy hogyan végzed a munkádat! Remélem én jól végeztem eddig a munkámat… és jól fogom a jövőben is?!

Teemy

Vélemény, hozzászólás?

110924napfeny

Élet a „Napfény” Oviban

110924vajda

Van, ami soha nem ér véget