in

A második Tessedik

111001szlovak

111001szlovak“Jancsovics István szarvasi lelkész a szlovák és a magyar történelem keresztútján” címmel Demmel József történész tartott előadást csütörtök délután a Tessedik Sámuel dísztermében. Az ifjú történész igen részletes előadást tartott az egykori szarvasi evangélikus lelkészről, aki ha nem Tessediket követi Szarvason, akkor ma lehet, hogy ő városunk legismertebb embere. Érdekes véletlen egybeesés, hogy Jancsovics és Tessedik is Albertiből származik. Úgy néz ki, hogy az alberti bábáktól egyenes evangélikus út vezetett Szarvasra.

Jancsovics mozgalmas élete során szerepet vállal a 48-as forradalom idején a magyar oldalon. Szarvason Tessedik szellemében tevékenykedett, meg akarta honosítani a szőlőtermesztést, az akkor még errefelé ismeretlen méhészkedést, de kísérletezett selyemhernyóval is.

Legjelentősebb alkotása azonban a szlovák-magyar szótár megalkotása volt. Az irodalmi szlovák nyelv, mint olyan, akkor még nem létezett. Két dialketusa a csehhez valamint a ruszinhoz hasonlított, de volt egy nyelvjárás, földrajzilag a kettő között, amit a Tátra hegyeiben beszéltek, és ezt választotta egy Ľudovít Štúr nevű szlovák nyelvújító. Ehhez a szemlélethez csatlakozott Jancsovics szótárával, ami 1848-ban került kiadásra Szarvason az Magyar Tudományos Akadémia támogatásával. A szótárból 620 darab talált gazdára, ami akkoriban nagyon nagy példányszámnak számított.

Szarvasi tevékenységének a végét az jelentette, hogy valamilyen helyi belviszályba keveredett, amin úgy megsértődött, hogy elhatározta, itt hagyja a tótokat és kivándorol Amerikába, és így is tett.

Mótyán Tibor, a Szlovák Önkormányzat elnöke azt a tanulságot vonta le Jancsovics lelkész életéből, hogy annak ellenére, hogy valaki lehet egyszerre öntudatos szlovák, ugyanakkor szenvedélyes hazafi.

Az előadást a Szlovák Önkormányzat közmeghallgatása zárta, amin a itt volt a testület miden tagja. Mótyán Tibor elnök, akinek a tulajdonában van egy Jancsovics-féle szótár,  arra kérte a lakosokat, hogy vallják meg nyugodtan szlovák származásukat, hogy legyen egy pontos állapotfelmérés a szarvasi szlovákságról.

Vélemény, hozzászólás?

110930liszt

Lisztre emlékezve

111002teemy

Áldozatot hozni?