in

Mekkora a lábnyomod?

111029benka

111029benkaRendhagyó projektzárót rendeztek a Benkában pénteken, aminek külön aktualitást ad az a tény, hogy napokon belül meg fog születni a hétmilliárdodik ember. Az Evangélikus Ótemplomot nem reprezentatív vendégek töltötték meg, hanem az iskola diákjai, akik a pályázat keretein belül részt vettek egy környezettudatos életre nevelő programban.

A záró előadáson a diákok amellett, hogy hazánk védett állatait mutatták be társaiknak, felhívták a figyelmüket a környezettudatos életre, bevezettek egy érdekes mérőszámot az emberek környezetre gyakorolt hatásának mérésére. Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez (wikipédia). Mértékegysége a hektár. A Földön ma 1,8 hektár termőképes jut egyetlen emberre. Ennek a másfélszeresét használja el egy átlag magyar, de kb. ötszörösét egy amerikai. A benkások megmérték az osztályok biológiai lábnyomát is, amiből az derült ki, hogy a legzöldebbek az 1.a és 1.b osztályosok, a legnagyobb területet pedig az 5.b-sek tarolják le.

Az iskolában is nagy figyelmet fordítanak a zöldre nevelésre. A kerékpáros barát iskolában évről-évre meghirdetik a “bringázz az iskolába” programot. Az intézményben energiatakarékos izzókat használnak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, minden évben gyűjtenek papírt. Legutóbb 35 tonnát tudtak összeszedni és természetesen soha nem szemetelnek a természetben.

A program végét “almaroppantással” ünnepelték. Minden diák kapott egy szép érett magyar almát, mert a környezettudatos élet egyik ismérve, hogy az ember a környezetéből származó dolgokat használja, fogyasztja ha lehetősége van rá.

Vélemény, hozzászólás?

111027liszt

Liszt, a celeb

111029fightclub

Repülőrajt a Harcosok Csatájára