in

Őrségváltás a drogmegelőzésben

120228drog

120228drogVezetőségváltás történt a Kábítószer Egyeztető Fórum élén. Ahogy azt a testületi üléseket figyelemmel követők már tudják, a képviselők egy ellenszavazat mellett elfogadták Földesi Zoltán elnökké jelölését az egyesület élén. A stafétát Kiszely Mihály adta át neki, aki hat éve, dr. Gyalog Sándor elhunyta óta vezette a fórumot. Nem ő volt az egyedüli távozó a vezetőségből. Az egyik alapító, Gaál Roland is úgy érezte, hogy nem tud napi szinten részt venni az egyesület munkájában, ezért felállt és Szabó Szilviát javasolta a helyére. Róla Földesi Zoltán kérésére a következő ülésen döntenek.

Eljött a megbeszélésre a KEF-ek regionális vezetője Körömi János, aki 15-20 éve dolgozik az addiktológia szakmában, aki újdonsült tanácsadója a Nemzeti Drogmegelőzési Intézetnek. Nem volt idő a Btk. ide vonatkozó, jelentősen megszigorított passzusairól megbeszélni a véleményeket, de vitaindítónak itt van jelen sorok írójának vállalt álláspontja: így marhaság, ahogy van. Arra jó, hogy tovább egy komplett generáció priuszos legyen, terheljék a bíróságokat, ill. megtömjék a zárkákat, de nem a zéró tolerancia a megoldás. A megoldás inkább az új elnök, Földesi Zoltán, mondataiban rejtőzik. A megelőzésbe be kell vonni a családokat, ami nem könnyű, mert manapság a szülők jórésze előszeretettel hárítja át a gyereknevelésben betöltendő szerepét a pedagógusokra, végső esetben a karhatalomra, mert az kevésbé melós, mint estéről-estére beszélgetni a gyerekkel, pont akkor, amikor egy csomó jó sorozat követi egymást a tévében.

A figyelemfelkeltés látványos eszközét vetik be a Cervinus Teátrum vezetői és művészei a drogmegelőzésbe. Szenes János elmondása szerint a színház Déry Tibor “Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című darabját szeretné bemutatni, amit Pós Sándor vitt színpadra, a zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. A castingok hamarosan elkezdődnek a szarvasi középiskolákban, és a darabot szeretnék bemutatni országszerte.

Oltyán Sándor rendőr alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője  szerint a kábítószer valóban napi probléma lett. Statisztikáik nagymértékben eltérnek az egyesületétől, mert náluk csak akkor lesz statisztikai adat belőle, mikor rendőrségi ügy lesz belőle. Egyre hatékonyabbak a razziák, egyre jobb szemük van a rendőröknek a dologhoz, talán ennek következményeképp egyre több fiatalkorút is vonnak eljárás alá. Az elhíresült diszkórazziákat folytatni fogják. Ezzel kapcsolatban a tinédzserkorú gyerekekkel bíró szülőknek némi megnyugvásra adott okot a kapitányságvezető azon kijelentése, hogy még a legrosszabb hírű helyeken sem olyan rossz a helyzet, mint ahogy hírlik. Többségük együttműködik a Rendőrséggel, ahogy tudja segíti a munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

120228sakk

Irány az országos döntő!

120229curie

Területi Curie versenyen voltunk