in

Kapcsolatépítés XXI. századi módon

120807izraeli

120807izraeliIzrael magyarországi nagykövete, Ilan Mor volt Szarvas vendége augusztus 7-én, kedden. A nagykövet a 20 éve működő Lauder-táborba szervezett programja előtt tárgyalt a Városházán Babák Mihály polgármesterrel. Az egy órás eszmecserét követően a felek közös sajtótájékoztatón mondták el tapasztalataikat. Babák Mihály a gazdasági kapcsolatok kiépítését hangsúlyozta. A XXI. századi kapcsolatépítésről beszélt, melyben a két ország hasonló területeken – vízgazdálkodás, hal-, és baromfitenyésztés, tej-, és vetőmagtermelés – fejleszthetné gazdasági kapcsolatait.

Ilan Mor mindenek előtt köszönte a barátságos fogadtatást, elismerését fejezte ki a szép városért. Fontosnak nevezte a gazdasági kapcsolatok erősítését, melyre Izrael Európa több országának, köztük Magyarországnak a településein is komoly lehetőségeket lát. Meghívást adott át a városvezetésnek, rajtuk keresztül a terület üzletembereinek, hogy látogassanak el Izraelbe, ismerjék meg a lehetőségeket, esetleg építsen Szarvas testvérvárosi kapcsolatot a zsidó államban. Abbéli meggyőződésének is hangot adott az izraeli nagykövet, hogy a városok, az emberek közötti kapcsolatok jó irányba terelik az országok közötti kapcsolatokat is.

Kérdésre válaszolva a Ilan Mor elmondta, hogy a Lauder-tábor fiataljaihoz – akik többet foglalkoznak hétköznapi társaiknál a vallással, az országgal – úgy érkezett, hogy megpróbálja ismereteiket szélesebb horizontra vetíteni, a zsidó vallás, a vallásgyakorlás, Izrael és Izrael népének egymásra gyakorolt hatásait bemutatni. Mint mondta, jó beszélgetésekre számít, s arra, hogy jól érzi majd magát a táborban. Szintén kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy egy éve, amióta Magyarországon teljesít diplomáciai szolgálatot, igyekszik a vidék Magyarországát feltérképezni, s vidéki útjain a gazdasági kapcsolatok felvételének szorgalmazása mellett az Izraelről kialakult esetlegesen negatív képet megváltoztatni, bemutatni országa politikai, kulturális és turisztikai törekvéseit is.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

120805fiatalsag

Fiatalság bolondság

120807haki

Indonéz vendégek a HAKI-ban