in

Gyakorló mustolók

121004mustolo

121004mustoloMegbolydult a kisváros szombati álmatag-vásárlós hangulata, mert az aszfalt csendjét az autók gumitalpa mellett szekerek és hintók faabroncsa verte fel. Szia SZIE, Szia Szőlő! jelmondattal kezdetét vette a 2012-es forgatag, és második alkalommal került megrendezésre a Szent István Egyetem Gyakorlóintézményének szüreti mulatsága. Szeptember 28, 29-én sportban és kulturális programokban nem volt hiány az öreg fák alatt, a Pedagógiai Kar udvarán. Gyerekzsivaj… ezt szeretjük.

28-án, pénteken a város iskolái Mustoló-kupa 2012. megmérettetésen vehettek részt, ahol sor- és váltóversenyben, és labdarúgásban mérhették össze tudásukat az alsó tagozatos nebulók. A következő eredmények születtek:

Sor és váltóverseny: 1-2. osztály 1. helyezés Szlovák Általános Iskola és Óvoda, 2. helyezés Székely Mihály Intézmény Általános Iskolája, 3. helyezés SZIE Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, 4. helyezés Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola. 3-4. osztály 1.helyezés Székely Mihály Intézmény Általános Iskolája, 2. helyezés Szlovák Általános Iskola és Óvoda, 3. helyezés Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, 4. helyezés SZIE Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda.

Labdarúgás: 1-2. osztály 1. helyezés: SZIE Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, 2. helyezés Szlovák Általános Iskola és Óvoda. 3-4. osztály 1. helyezés SZIE Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, 2. helyezés Szlovák Általános Iskola és Óvoda, 3. helyezés Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda.

29-én 9 órakor gyülekezett a felvonuló hét lovaskocsi, amit az osztályközösségek szüreti ruhába öltöztettek, és fél tízes indulással kezdetét vette a szüreti felvonulás és mulatság. A harmadik osztályos tanulók a város három pontján szórakoztatták a szarvasi nagyérdeműt, és vidám dalaikkal, dramatikus játékukkal, citeraszóval idézték meg a szőlő és a szüret hangulatát. A felnőtt férfiak -ha volt bátorságuk a műsor megtekintéséhez- kedves kínálásra mustot és törköly pálinkát is hörpinthettek. A felvonulás és szórakoztatás ideje alatt a Kar udvarán tizenegy bográcsban rotyogott az étel, és az osztályok csoportok, főiskolai hallgatók versengtek az Arany fakanál vándordíjért. A „gasztrokíbic” zsűri –Bencze Sándor/Korona Étterem, Bogdán Tamás/ Liget Hotel, Dávid Ernő/SZIE, Rétes Petra/SZIE HÖK- ebben az évben a legjobb ételnek a marhapörkölt találtatott, így a vándordíj a Szamóca csoport szülői közösségéhez vándorolt. Az Ezüst fakanalat a negyedik osztályosok csülkös zúzapörköltje, a Bronz fakanalat a Cseresznye csoportosok paprikás krumplija hódította el 2012-ben. A közösségek madárijesztőt készítettek, amelyek hétfő reggel is köszöntötték a főiskolára és Gyakorlóba érkezőket. A rendkívül kreatív alkotások közül a zsűri különdíjakat osztott, és első három helyezést. Ebben a Cseresznyések bizonyultak a zsűri szubjektív véleménye szerint a legjobbaknak, második és harmadik helyezést a Szamócások és a negyedik osztályosok érték el. A főiskolai hallgatók aktív résztvevőként a szervezés egész folyamatát segítették és hozzájárultak a nap sikeréhez. A tanító és óvó bácsikkal a gyerekek préselték a szőlőt, és csorgott a must – a következményekről itt nem szólunk – . A gyerekek az egész szombat délelőttöt játékkal, kacagással és mókával tölthették a szüleikkel, nevelőikkel, második családjukkal a SZIE Gyakorlóval.

A XVI., XVII. században a szüret igazi sátoros ünnep volt, amelyre még a katonáskodó vitézek is hazasiettek. Városaink szokása szerint szüret idején még a törvénykezés is szünetelt. Ezen a napon is… törvénytelenül jó buli volt!

Vélemény, hozzászólás?

121003sakk

Szilvanapi sakkeredmények

Vadriasztás az Ótemető területén – tájékoztató