in

A szabadság kiállítása

121008szenczi

121008szencziA szabadság borzasztó dolog, mondta Babák Mihály polgármester a Tessedik Sámuel Múzeumban annak az emlékkiállításnak a megnyitóján, amit az aradi vértanúk tiszteletére Szenczi János állított össze. Vágyakozunk utána, folytatta polgármesterünk, amikor meg meg van, akkor meg nem tudunk vele élni, és a szabadság madara sokszor elszáll. A szomorú esemény felemelő jellegét az adja, hogy a gyásznap előtt volt egy nemzeti összefogás, emlékezett a szomorú eseményre Babák Mihály.

A paravánokon és a tárolókban az 1848-as forradalom megannyi dokumentuma, térképe látható, de ki lettek állítva fegyverek, sőt, egy működő mozsárágyú modellje is. A bábukon és az üvegvitrinekben számtalan korhű egyenruha mindkét oldalról és nemzeti trikolór minden mennyiségben. De egyenruha nem csak a bábukon volt. Két hagyományőrző korhű katonai viseletben pompázott. Egyikük az osztrák császári gyalogezred, a másik a 48-as honvédek egyenruhájába bújt. Ahhoz képest, hogy annak idején az ellentétes oldalon álltak, most jól megfértek egymás mellett, sőt, egy fotó erejéig pózoltak is.

A gyűjtemény hatalmas munkát és hazafias gondolkodást takar, állapította meg polgármesterünk az igazán színvonalas kiállítás láttán.

Vélemény, hozzászólás?

121007aradi

A vértanúkra emlékeztek

121009fraktal

Változás