in

Régen és most

121113busz

121113buszNem kicsit vagyok feldúlt, és éppen ezért ezt megosztom veletek is, mert tanulságos.

Na szóval, éppen hazafelé tartottam a buszon, amikor felszállt két középkorú férfi. Átlagos kinézet, átlagos öltözet, semmi extra. Az egyik éppen nagy lelkesen szidta a feleségét, illetve a volt feleségét. Mert ez kiderült a szóáradatból. Meg az is, hogy a gyerek még nagyon kicsi volt, amikor elváltak, és a bíróság a nőnek ítélte a gyereket. A férfi pedig nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette egykori feleségét.

Az egészben nem (csak) az volt a felháborító, hogy nyilvános helyen használt trágár és illetlen szavakat vadidegenek előtt, hanem az, hogy tulajdonképpen magára volt dühös, csak ezt ő sem tudta.

Nem ítélkezek, és nem vádaskodok senki feje felett, de ez egyrészt az ő magánügye volt, és lehetett volna annyira intelligens, hogy ezt nem egy busz közönsége előtt tárgyalja ki.

Ami pedig a feleséget illeti: sosem értettem, hogy ha egyszer szerették egymást annyira, hogy összeházasodtak, és gyermekük is született, akkor hogy fajulhat el idáig egy viszony? Valakinek súlyos problémái voltak az emberismeretével, úgy vélem. De ha mégis ennyire elmérgesedett a helyzet, akkor kell(ene), hogy legyen annyi tartás bennük, hogy ezt az egészet nem nagy nyilvánosság, de főleg nem a közös gyerek előtt tárgyalják ki, primitív módon.

Mert ilyenkor elsősorban a gyerek sérül. Ha egy elvált házaspár egyike, rosszabb esetben mindkettő a saját keserűségét és dühét a gyerekre önti, és a „hülye apád”, a „mocskos anyád” szavakkal illetik egymást, akkor az nagyon súlyos károkat okoz egy gyereknek, akinek természetes ösztöne, hogy szereti a szüleit. Ha azt kapja otthonról, hogy az egyik gyűlöli a másikat, és ezt hangoztatja is, akkor óhatatlan, hogy a gyerek elkezdi gyűlölni önmagát. Hiszen a gyermek mindkét félből áll, és ha gyűlölni kezdi apát anya miatt, akkor önmagát is gyűlölni fogja, és nagyon komoly önértékelési zavarai lesznek.  

Miért is mondom ezt el? Mert nagyon sok a válás. Lehet ezt fejtegetni, hogy miért: a stresszes élet és ez a zűrzavaros világ nem tesz jót a kapcsolatoknak, az emberek kiforratlanabb személyiséggel kerülnek ki a családból, már ha egyáltalán volt normális családjuk, stb., stb. Szóval talán ti is tudtok segíteni, ha valakin látjátok, hogy a gyermekére zúdítja minden keserűségét és bánatát. És talán meg tudjátok akadályozni, hogy egy gyermek még jobban sérüljön szülei válását követően. Hiszen arról senki sem tehet, hogy kik a szülei és azok hogyan éltek régen és hogyan élnek most.

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

121112_vajda1

2013-14-ben induló gimnáziumi képzések a 8. osztályt végzett tanulók számára

121113kezi

Tízpercnyi góliszony Vásárhelyen