in

Valami „más”

130119feszek

130119feszekMivel kedden az éjszaka koronázatlan „királynőiről” volt szó, ezért aztán nem lehet elmenni a témában már megjelent művek mellett.

A nagy klasszikus egy felejthetetlen hármasról szól, akik már nincsenek közöttünk, ráadásul az egyikük éppen magyar. Igen, a Valaki forrón szereti című szenzációs filmről van szó, főszerepben Marilyn Monroe, Jack Lemon és Tony Curtis. Remek színészi alakítások, nagyszerű helyzetkomikumok, és az örök dilemma: vajon a pénz és a szerelem, a vonzalom mennyire függ össze, illetve lehet-e úgy is bízni valakiben, hogy korábban összetörte a szívünket. Több évtizedes a történet, mégis örökérvényűek ezek a kérdések.

Ha pedig nők és férfiak, vagyis nőies férfiak, vagy éppen újkeletű nők, akkor a következő „kötelező” darab a témában a Madárfészek. Eredetileg az Őrült nők ketrece című francia darabból készült film amerikai remake-je. Számos emberi hibánkra ráismerhetünk, függetlenül attól, hogy ki milyen alsóneműt hord: féltékenység, irigység, képmutatás, a szeretet iránti olthatatlan vágy, az önkifejezés igénye.

Sok okból bújnak a férfiak női ruhába, de vannak köztük néhányan, akik pusztán azért, hogy a gyermekeik közelében maradjanak. Mrs. Doubtfire az a nő, aki férfi, de valójában nemtelen. Egy olyan szülő, aki odafigyel a gyermekekre, mert valahol ő is még gyermek. Örök gyermek. Robin Williams szenzációsat alakít ebben a szerepben (is).

Ha pedig nincs állásod, de muszáj valamiből fizetned a lakbért, akkor irány a szereplőválogatás középkorú nőként öltözve. És mi van akkor, ha túl jól sikerül az alakítás? Elindul a lavina, és nincs megállás. Dustin Hoffmannal az Aranyoskám főszerepében.

A legújabb trend pedig a bűnüldözés, a Gagyi mami és a Feketék fehéren az utóbbi évek termése.

Nem kell messzire mennünk, ha szoknyás pasikat akarunk a magyar filmvásznon látni, hiszen itt van nekünk az Egy bolond százat csinál eredeti (!) verziója Latabár Kálmán nagyszerű szereplésével, sajnos a remake inkább szánalmasra sikerült, mint jóra. Vagy, hogy az egyik örök kedvencemet ajánljam a figyelmetekbe, akkor a Három nővér Márkus László, Körmendi János és Haumann Péter előadásában.

Legyenek bár valódi transzvesztiták, vagy csak női ruhába bújt pasik, ezek a csajok lehengerlőek, szeretetre méltóak és szórakoztatóak. Nevessünk és sírjunk velük.

A téma összetettsége miatt tizenhat éven felülieknek ajánlom a fenti filmeket.  

Nóra

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

130118lovasz

A higgadtság erejével

130120etelosztas

Székelykáposzta vízkeresztkor