in

Eperjes Károly a Katolikus Körben

130217eperjes

130217eperjesA pontosság a királyok udvariassága, és mint ilyen, manapság nem mindig olcsó mulatság. Szombaton kiderült, Eperjes Károly a pontosság embere. Ez némi pénzébe is kerülhet, ha bemérték Szarvasra való igyekezetében, mert valószínűleg nem tartozik az elfogadott kifogások közé, hogy a Katolikus Kör aktuális előadására igyekezett, mint vendég. Akik eddig csak filmszerepeiből, színházból, ill. sajtóból ismerték a Kossuth- és Jászai Mari-díjas szíművészt, azoknak szombat délelőtt egy sokadik oldaláról is megmutatkozott a Tessdik Sámuel Múzeumban rendezett találkozón. Már akik vették a fáradságot és elmentek az előadásra. Roszik Zoltán szerencséjére csak kicsivel többen vették, mint ahányan éppen befértek a díszterembe, de így is meg kellett mozgatni minden fellelhető ülőalkalmatosságot.

Eperjes Károly az elején kijelentette, hogy valószínűleg sokakat meg fog bántani, és szavatartó ember lévén a végére nagyjából sikerült is teljesíteni a tervet. Talán azok a római katolikus vallásukat gyakorló, annak szokásait szigorúan tartó hívek távozhattak emelt fővel, akik 2004-ben a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra elmentek és a nemzeti egység mellett voksoltak, valamint a jelenlegi kétharmaddal bíró koalíció valamelyik pártját preferálják. Maga Eperjes Károly egyébként nem párttag, de ha az lenne, akkor a KDNP-s lenne, mondta.

Szülei papnak szánták, de az ilyen irányú elhivatottságnak komoly ellenfelei voltak a foci és a lányok iránti érdeklődés. Ha pap nem is lett, de hívő katolikus igen. 19 éve keresztezte életútja a vallásét, azóta minden nap gyakorolja hitét.

Szarvasra Seidl Ambrus hívására érkezett. A katolikus plébános első telefonhívására igent mondott, bár csak később pontosították az időpontot, ami szabadnak tűnt Eperjes Károlynak is. A sors útjai kifürkészhetetlenek. Ismét bebizonyosodott, hogy ember tervez, Isten végez, innen Bajára kellett volna érnie 13 órára, hogy részt vegyen Udvardi Erzsébet festőművész temetésén. Bár húsz percnyi beszéd után kijelentette, hogy ő mindent elmondott, amit szeretett volna, és várja a közönség kérdéseit, de utána még pontosan egy órányit maradt. Kellett is az idő, mert téma témát követett, miközebn megtudtuk zt is egy mosógépes hasonlaton keresztül, mi a különbség a reformátusok szentsége és a katolikus hét szentség között. Akit érdekel, nézze meg a Körös TV-n! Mindenképpen érdemes, csakúgy, mint az egész előadást, amiben Eperjes Károly őszintén beszél ars poeticájáról, a különbségről szentek és szupersztárok között, a szív és az agy harmóniájáról, Lukács evangéliumán keresztül a Pinokkió vs. Harry Potter tolmácsolta értékrendről.

Vélemény, hozzászólás?

130215nora

Férfi és Nő

130217meteorit

Mozgalmas nap a csillagászoknál