in

Körtemuzsika „ALMAMÓDRA”

130302alma

130302almaIsmét elbúcsúztattunk egy évszakot a hagyományos évszakzáró hangversenyünkkel.

Házhoz ill. csoporthoz jött a „szobakoncert” a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola két zenepedagógusa segítségével, ami szintén hagyománynak számít.

Czibulya Zsuzsanna és Molnár János elhozták nekünk a húros hangszercsalád néhány tagját. Megszólaltak a hegedűk, kisebb – nagyobb változatban, nagyobb testvérük a mélyhegedű, vagy brácsa. Zsuzsi néni elmondta, hogy az „anyuka” lehet a cselló vagy gordonka és a „nagypapa” pedig a nagybőgő. Az „unokatestvért”, a gitár sem maradt otthon.

János bácsi megpendítette a gitár-, Zsuzsi néni a hegedű húrjait és megszámoltuk, melyik hangszernek hány van. A gyerekek kézről kézre adva megismerkedtek a vonóval, az Alma csoportos gyerekek megnevezték a húrok, a vonó anyagát. Nagy meglepetés volt a kisebbeknek, a Cseresznyéseknek, hogy a vonószőr lófarokból készül.

Megismerkedtek a hegedű anyagával, formájával, megtudták, miért „lyukasak” a hangszerek.

Amikor megszólalt a zene már nem volt helye a szavaknak…Érzések, hangulatok áradtak.

Ünneplőbe öltöztettük a lelkünket- nem hiába.

Meglepetés vendégünk is érkezett Sztricskó Boglárka néhány éve még hallgatója volt az évszaki koncertjeinknek, hiszen ő is Alma csoportos gyermekként megtapasztalta a művészeteket. Ma már a Gyakorló Általános Iskola 3. osztályos tanulója és „bogiméretű” hegedűjén megmutatta, hogy ez nem volt eredmény nélkül való.       

Nagyon büszke voltam rá.

Köszönöm, hogy  a Művészeti Alapiskola vezetője és tanárai  mindenkor partnerek abban, hogy a gyerekek közvetlenül találkozhassanak a zenével és más művészeti ágakkal.

Mihály Zoltánné óvodapedagógus
Alma Csoport

Vélemény, hozzászólás?

130302faludy

Túlélő

130303foci

Nyikorgós kezdés