in , ,

Stabil a kassza Csabacsűdön

130502cstestuleti

Pozitív egyenleggel zárta a 2012-es esztendőt a csabacsűdi önkormányzat – többek között ez is kiderült a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Molnár József polgármester a település pénzügyeiről szólva hangsúlyozta: a záró egyenleg 12 millió 645 ezer forint. A pozitív eredmény alapvetően két dolognak köszönhető. Egyrészt annak, hogy tavaly 29 millió forint összegű támogatást sikerült nyerniük az önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára kiírt pályázat) keretében. Másrészt a kormány átvállalta a település 60 millió 600 ezer forint összegű adósságát. Mint ismeretes, az 5000-nél kevesebb lélekszámú települések esetében az adósságátvállalás minden esetben 100 százalék volt.

-Fejlesztéseket is sikerült végrehajtunk az elmúlt évben. Felújítottuk a művelődési házat, 870 méter hosszon járdát építettünk a településen és utat alakítottunk ki a temetőben. Emellett az orvosi rendelő eszközbeszerzésére is csaknem 1 millió forintot fordítottunk – mondta a polgármester.

A képviselő-testület hosszasan vitázott a gyermekétkeztetés térítési díjairól. Akadt, aki az 5 százalékos emelés mellett érvelt, más viszont azt hangsúlyozta, hogy a konyha dolgozóinak kreativitásával az olcsóbb élelmiszerekből is finom ételeket lehet készíteni, ezért nem feltétlenül kellene a szülőket terhelni. Végül a voksolás 3:2-es eredményt hozott, tehát az emelésre vonatkozó javaslat nem kapta meg a többséget. Ehhez ugyanis 4 szavazatra lett volna szükség, mivel a testület héttagú. Ennél a napirendi pontnál azonban csak öten voltak jelen, így a döntés a következő testületi ülésre maradt.

Határoztak viszont a bentlakásos intézmény szociális térítési díjairól. Itt a tavalyi, havi 15 ezer forintos emeléssel szemben idén havi 5 ezer forintos díjcsökkentést szavaztak meg.

Szó esett az ülésen a szennyvízhálózat tervezett építéséről is. Mint kiderült, a dolgok a bürokrácia útvesztői miatt csak lassan haladnak, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítő szakasza zajlik. Ugyanakkor a korábban megépített szennyvíztisztító-mű vízjogi engedélye június 30-án lejár. Az engedély meghosszabbításáért 360 ezer forint igazgatási-szolgáltatási díjat kell kifizetnie az önkormányzatnak.

Vélemény, hozzászólás?

130502petyko

Eggyel kevesebb bársonyszék

Tinisztár kerestetik!