Connect with us

Szarvas

A Győzelem napjára emlékeztek

130509voros

Hatvannyolc évvel ezelőtt, 1945. május 9-én ért véget (legalábbis az európai hadszíntéren) a II. Világháború. A Győzelem napja alkalmából az MSZP szarvasi szervezetének felhívására maroknyi kis csapat hajtott fejet az Ótemetőben a szovjet katonák emlékműve előtt.

– Magyarország 1945-ben felszabadult, még ha ezt sokan ma már tagadják is. Nagy a felelősségünk abban, hogy ez a tény ne menjen feledésbe – mondta bevezetőjében Földesi Zoltán, az MSZP helyi szervezetének elnöke.

A rendezvény szónoka Rejtő József önkormányzati képviselő volt, aki röviden visszatekintett a II. Világháború eseményeire. Mint mondta, a fordulat 1943. őszén, a sztálingrádi csata után következett be. Ekkor már érezni lehetett, hogy az antifasiszta erők a Szovjetunió vezetésével diadalmaskodhatnak.

– A győzelmet az antifasiszta koalíció vívta ki, de nem feledhetjük, hogy ebben a döntő szerepet, a legnagyobb áldozatot a Vörös Hadsereg vállalta fel – hangsúlyozta Rejtő József. Hozzátette: kegyelettel kell emlékeznünk azokra a fiatal szovjet katonákra, akik hazájuktól távol, a mi földünkön estek el. Nélkülük nem tudtunk volna győzni a náci erők felett.

A megemlékezés zárásaként a résztvevők koszorúkat, virágokat helyeztek el az emlékmű előtt.

Földesi Zoltán végül egy jó hírt osztott meg a jelenlévőkkel: a Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Intézete a közeljövőben felújítja a meglehetősen rossz állapotban lévő szarvasi emlékművet.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Fotó: Králikné Molnár Anna Fotó: Králikné Molnár Anna

Ha szerényen is, de megemlékeztek a győzelem napjáról

Szarvas ma

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Rövid megemlékezés a kommunizmus áldozataira Szentandráson

Békésszentandrás

Az összefogásban látja a változás lehetőségét az MSZP

Politika

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A doni hősökre emlékeztek Békésszentandráson

Békésszentandrás

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect