in , ,

Jó szelek, jó célok

Rendkívül rejtelmes és izgalmas vízi világba csöppentek a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon alapítványi vacsorájának résztvevői szombaton délután. Az iskola udvarán felállított sátor dekorációja is a víz és a környezetvédelem témakörét tükrözte, kapcsolódva a Comenius projekt idei célkitűzéseihez. Medúzák, halrajok, tengerjáró hajó és halászhálók között úszkáltak a műsor ideje alatt az iskola legkisebbjei, az 1. és 2. osztályosok, mint fürge halak, ollós rákok és csalános medúzák a teltsátras rendezvény vendégei előtt. Nem sokkal később két kalózhajó is horgonyt vetett a színpad előtt, ahol ifjabb és idősebb tengeri fosztogatók jelentek meg bőséges kincses zsákmányt remélve. A kalózok kapitánya Medvegy Pálné és legénysége a fodrozódó tengeren rálelt egy hableányra, Dr. Kondacs Annára , aki jókedvében teljesítette a flotta három kívánságát. Így dokumentumokat, mindennapos testnevelést és kincses szigetet kívánt a hajó legénysége nevében Nyemcsok Mátyásné helyettes azért, hogy a Szervezeti és működési szabályzat, a pedagógiai program mindig magától megújuljon, a csenevész matrózok a mindennapos testnevelés keretében erősödjenek és a kincses sziget aranyai fedezzék az iskola minden kiadását. Egy hajó legénysége elképzelhetetlen talpraesett és áldozatkész matrózok nélkül, azért a szülők fejükre csapták a tányérsapkát és fergeteges táncot imbolyogtak. A műsor végén a fináléban együtt hullámzott a fedélzeten 90 diák, 11 szülő és 21 pedagógus. Ezen a fedélzeten köszöntötték a tenger admirálisokat Štefan Daňo főkonzult, Fuzik János fenntartót, Dankó Béla országgyűlési képviselőt, Babák Mihály polgármestert és feleségét, valamint a kapitányokat Demeter László igazgatót, Melis János jegyzőt és feleségét, Závoda Ferenc képviselőt, Tolnai Péter megyei tanácsnokot, Besenczy Zoltán alpolgármestert, Földesi Zoltán tanácsnokot, Bagi László és Gajdos Attila képviselőket, Kitajkáné Szántai Mária intézményvezetőt, Bíró Gyula igazgatót, Bíró Zoltánt a tűzoltóság vezetőjét, Dr. Gyalogné Dr. Varga Éva elnök asszonyt, Krasztán István osztályvezetőt, a tótkomlósi szlovák iskola pedagógusait és a vendégtanárokat. A baráti vacsora elfogyasztása után a 8. osztályosok zenés műsora emelte az egyébként is táncraperdülésre kész hangulatot.

Fuzik János az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke szlovák nyelven köszöntötte az est kapcsán egy csónakban evezőket, majd magyarul folytatva beszédét azt kívánta a színvonalas műsor láttán, hogy az iskola erős hajóját a továbbiakban is jó szelek fújják jó célok felé.

Babák Mihály polgármester, mint a város flottájának kapitánya szlovákul üdvözölte a megjelenteket. Magyar nyelven folytatva elmondta, hogy büszke az iskolában folyó munkára, az összefogásra és az önkormányzati flotta tiszteletbeli tagjává fogadta az igazgatónőt. A baráti vacsora jó hangulata reggelig tartotta a táncparketten a bál vendégeit. Az önzetlen együttműködés jó szele fújja jó célok felé a szlovák iskola hajóját, melynek rakománya és legféltettebb kincse a gyermek.

– Maya –

Fürdök Gábor

Fürdök Gábor : egy hajóban eveztünk

A csabacsűdi testület ülésezik

Díjemelésekről és járdaépítésekről döntöttek Csabacsűdön