Connect with us

Irodalom

Novelláit filozófiával fűszerezi

Bíró Gyula

Novellista és művészeti író. Saját bevallása szerint nem alkalmas regényírásra, s költészetre sem vetemedik. Novelláiban impressziókat, pici mozzanatokat örökít meg, melyekbe játékos formában belesző egy kis filozófiát. Ő Bíró Gyula, akit mi, szarvasiak iskolaigazgatóként ismerünk (SZIE Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar, Gyakorló Általános Iskola). Azt kevésbé tudjuk róla, hogy a tollat is jól forgatja. Akik tegnap délután eljöttek a városi könyvtárban tartott író-olvasó találkozóra, meggyőződhettek erről.

Bíró Gyula beszélgetőtársa dr. Szilvássy Orsolya volt, aki – bár ritkán jutott szóhoz -, igyekezett a beszélgetést olyan mederbe terelni, hogy minél többet megtudjunk az iskolaigazgató irodalmi munkásságáról. Nos, ami kiderült: első irodalmi próbálkozásai a Szarvason töltött főiskolás éveihez köthetők, első kötetének megjelenését azonban szülővárosa, Berettyóújfalu finanszírozta. Rendszeresen megjelennek írásai a nagyváradi „Várad”, az aradi „Irodalmi Jelen” és a hazai „Spanyolnátha” című művészeti folyóiratokban.

Műveinek szereplői között gyakran találunk festőket, írókat, filozófusokat. Kedvelt témája a szerelem. Kedvenc írói közé tartozik Alberto Moravia és Orbán János Dénes. Műveit mindig egyes szám első személyben írja, saját bevallása szerint azért, mert mint minden író, ő is kicsit nárcisztikus.

Miután a közönség képbe került Bíró Gyula írói munkásságát illetően, jött a hab a tortán: az Uborkaszeletek. Ezt a címet viseli a novella, melyet ő maga olvasott fel Bizonytalan reggelek című kötetéből. A humorral fűszerezett írás betekintést engedett abba a váncsodi konzervgyárba, ahová Bíró Gyula még főiskolai hallgatóként szegődött el nyári munkára. A közönség jól szórakozott. Senki sem bánta meg, hogy eljött.

*

Az Ünnepi Könyvhét keretében négy irodalmárt hívott közönségtalálkozóra a városi könyvtár. Május 31-én Niedzielsky Katalin újságíró, június 4-én Bíró Gyula novellista volt a vendég. Június 10-én Harencsár László meseíró és mesemondót, június 11-én pedig Darvasi László írót várják.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A BSZC és a Gál Ferenc Főiskola között együttműködési megállapodást írtak alá. A képen Varga Tamás alpolgármester, Bíró Gyula képzésfejlesztési igazgató és Mucsi Balázs igazgató (Fotó Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap) A BSZC és a Gál Ferenc Főiskola között együttműködési megállapodást írtak alá. A képen Varga Tamás alpolgármester, Bíró Gyula képzésfejlesztési igazgató és Mucsi Balázs igazgató (Fotó Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap)

A békéscsabai, és a gyulai szakképzési centrummal kooperál a Gál Ferenc Egyetem

Oktatás

Ft. Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora átadja a c. egyetemi docensi címet igazoló oklevelet Bírò Gyulának Ft. Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora átadja a c. egyetemi docensi címet igazoló oklevelet Bírò Gyulának

Címzetes egyetemi docensi címet vehetett át

Oktatás

130322bgy 130322bgy

A jövő kulcsa… a gyermek

Blog

120922konyv 120922konyv

Érzék-kavalkád

Egyéb

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect