Connect with us

Internew

Hat hangszeren játszik a csabacsűdi muzsikus

Major József
Major József

A csabacsűdi Major József nem tartja magát nagy formátumú zenésznek, egyszerűen csak szeret muzsikálni. Játszik szaxofonon, szájharmonikán, tangóharmonikán, citerán, szintetizátoron és dobolni is tud. Tagja a Szarvasi Rezesbandának és vezetője a Csabacsűdi Népdalkörnek.

– Nagy bánatom, hogy soha nem tanulhattam zenetanártól. Apám korán meghalt, így édesanyámnak százszor nagyobb gondja is volt, mint hogy engem zenére taníttasson. Végül minden hangszeren magamtól, autodidakta módon tanultam meg játszani. Először, még fiatal koromban, amikor Egercsehiben bányászként dolgoztam, a szájharmonikával ismerkedtem meg – mesélte az idős muzsikus, amikor a napokban felkerestük.

Major Józsefet a csabacsűdiek elsősorban a helyi népdalkör vezetőjeként ismerik. Ő tartja össze a 22 tagú csapatot, amelyet 1997-ben feleségével együtt alapított.

– Máig jól emlékszem az első fellépésünkre: 1997. szeptember 1-jén, a szlovák nemzetiségi napon volt. Aztán hamar eljött az első jelentős siker is, 1999-ben Orosházán, az országos népzenei minősítő versenyen ezüst minősítést kaptunk. Akkor ez olyan volt nekünk, mintha legalábbis gyémánt minősítést kaptunk volna! – emlékezett vissza Józsi bácsi a kezdetekre.

Az első sikereket később még nagyobbak követték: a Csabacsűdi Népdalkör többször is arany minősítést kapott mind a szlovák, mint a magyar népzenei minősítő versenyeken. Aztán 2004-ben megalakult a citerazenekar is, amely elsősorban katonadalokat, pásztordalokat, szerelmi dalokat és betyárdalokat épített be a repertoárjába.

Major József szerint a népdalkör mára igazi közösséggé formálódott. Mindenkit hajt a sikerek utáni vágy. Nem csak együtt énekelnek, hanem együtt ünneplik a születésnapokat, névnapokat is. Szerencsére fiatalok is beléptek az utóbbi években a csapatba, s akad köztük, aki a citerát is remekül kezeli.

Józsi bácsi egyébként ért a citerakészítéshez, eddig már 15-20 hangszer került ki a keze alól. Szívesen mesélt arról is, mi kell a jó citerához:

– Az elmúlt évek alatt kitapasztaltam, hogy a hangszer különböző részeihez különböző fákat kell használni. A citera fejéhez legjobb a gyertyán, az oldala, a teteje és az alja készülhet fenyőből, a fogólaphoz pedig legalkalmasabb a dió – avatott be a titokba.

Talán az általa készített hangszereknek is szerepük van abban, hogy napjainkban a Csabacsűdi Népdalkör az egyik legsikeresebb népzenei csapat a térségben. A sikerhez természetesen sok-sok munkára is szükség van. Minden héten próbát tartanak, amihez a helyszínt az önkormányzat ingyenesen biztosítja a művelődési házban. Sok múlik azon is, hogyan válogatják össze a dalokat a minősítő versenyekre. Amint azt az eredmények bizonyítják, Csabacsűdön ezt jól csinálják.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán) Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán)

Virtuális turista: Vérszilvavirágzás Csabacsűdön

Virtuális turista

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Gilanné Radványi Rózsa: Célunk, hogy minél többen maradjanak otthon

Csabacsűd

Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió) Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Megértést, összefogást, önfegyelmet kér mindenkitől Molnár József

Csabacsűd

Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán) Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)

Átadták a csabacsűdi futballpálya felújított öltözőjét.

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect