in , ,

Kőműves diákok szintvizsgája

Székelyes kőművestanuló gyakorlati szintvizsgán

A Székely Mihály Intézmény idén is megrendezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai gyakorlati szintvizsgáját a kőműves tanulók részére. A diákok a képzési idő felét követően adhatnak számot a tudásszintjükről, melyet a Kamara irányít és ellenőriz. 2013-ban öt tanuló adott számot tudásáról a szintvizsgán. Négyen tanműhelyes képzésben, egy tanuló pedig vállalkozónál, külsőgyakorlati helyen készült fel a megmérettetésre. Az idei feladat a következőkből állt:

1. Megadott pillér helyének kitűzése.

A munkavégzés helyszínét egy képzeletbeli monolit vasbeton lemezfödém felső síkján kellett elképzelni.

2. Sorosztó (sorvezető) léc készítése a kisméretű téglából készülő tömör pillér felépítéséhez, amelyen 10 téglasor magasságnak megfelelő távolságokat kellett bejelölni.

3. Megadott 38×38 cm méretű pillér falazása a sorosztó léc felhasználásával, 10 téglasor magasságban. A falazás során legalább 2 sor esetén kézzel, a helyszínen kellett faragni a téglát, a további 8 sor esetén előre darabolt téglát is lehetett felhasználni.

A falazást tömör kisméretű tégla felhasználásával, a falazás és téglakötés szabályainak megfelelően, annak betartásával készült el.

A pillér méretét, függőlegességét folyamatosan szükséges volt ellenőrizni.

A diákok felkészítéséért a szakoktató, külső gyakorlati hely esetén maga a vállalkozó a felelős. Tanműhelyünkben lehetőség van minden diákkal egyenként foglalkozni. A nehezen kivitelezhető feladatokat többszöri elkészítéssel ajánlott gyakorolni. Szükség esetén fontosnak tartjuk a gyengébb képességű gyerekek felzárkóztatását, akikkel a szakoktatók közösen, türelmesen, szakszerűen gyakorolnak egy-egy feladat sikeres megvalósításáig. Mindezzel jó eredményt lehetett elérni ezen a szintvizsgán is. A kőműves tanulóink jól teljesítettek, különösen az iskolai tanműhelyesek, akik 3-4-es értékelést kaptak.

A megmérettetés izgalma és az eső ellenére a diákok zökkenőmentesen szintvizsgáztak, még jobban elmélyedhettek a kőműves szakma rejtelmeibe. Erre kiemelten szükség van, hiszen a következő cél a sikeres szakmunkásvizsga. A jó kőműves szakemberekre igény van, mert egyre kevesebben vállalják ezt a nehéz munkát.

Bakulya Anna gyak. okt. vez.

Nyertek a Gallicoop kereskedői

Vajdások a Tisza-tónál

Egy hosszú hétvége a Tisza-tó környékén