in ,

Hagyományőrzés: a skorcétól a háziszappanig

Zsapka Jánosné
Zsapka Jánosné

Két évvel ezelőtt, 2011-ben kezdte meg működését Szarvas Város Baráti Körének hagyományőrző csoportja.

– Célunk, hogy mind a gasztronómiában, mind az élet egyéb területein felelevenítsük és megőrizzük azokat a hagyományokat, amelyek elődeink hétköznapjainak szerves részét képezték – mondta Zsapka Jánosné, a csoport vezetője. Hozzátette: ősztől tavaszig kéthetente jönnek össze a hagyományőrzők a Kossuth utcai civil udvarban.

A találkozók alkalmával senki sem marad éhesen: slambuc, skorce (kölesből készült étel) sztrapacska, székely káposzta vagy más hagyományos étel kerül a tányérokra.

– Aki vállalja, hogy egy adott ételt elkészít, az felkészül annak történetéből is, s rögtönzött kiselőadást tart róla. Ebből mindannyian tanulunk. Így tudtuk meg például azt is, hogy a székely káposzta nem székely étel, hanem egyszerűen Székely volt a vezetékneve annak, aki kitalálta – mesélte Zsapka Jánosné. Mint mondta, rendszeresen készítenek közösen házi tésztákat (tarhonyát, lebbencset), házi sajtot és együtt savanyítanak káposztát.

A hagyományőrző klub tagjai a gasztronómiai programok mellett olyan régi, hasznos tevékenységeket is felelevenítenek, mint például a háziszappan-főzés. Karácsony előtt pedig közösen készítenek ötletes asztaldíszeket.

Vélemény, hozzászólás?

Négy és félmilliót nyert Szarvas a gyermekétkeztetésre

Chovános színjátszók

Szentivánéji álom a múzeumban