in ,

Asszony, asszony, csókos asszony…

A II. Magyar Teátrum Fesztivál második produkciója a Veszprémi Petőfi Színház előadásában, Zerkovitz Béla – Szilágyi László „Csókos asszony” című zenés játéka volt. Zerkovitz örökzöld dalait sokan ismerik a „Mi muzsikus lelkek, …”, a „Most amikor minden virág nyílik …”, vagy „Van a Bajza utca sarkán egy kis palota” az „Éjjel az omnibusz tetején…”, az „Asszonykám adj egy kis kimenőt…” vagy a „Nem sírok egy férfiért,…”. A színházak előszeretettel tűzik műsorra, mert biztos közönségsiker.

A történet a következő: „Az egész Józsefváros arról beszél, hogy micsoda híres színinövendék lett a Nagytemplom utca talált gyerekéből, Pünkösdi Katóból. Katóka nevelőapja, a hentes Kubanek nagy vacsorát rendez és meglepetést készít lányának; az ünnepség tetőpontján jelenti be, hogy Katóka és szerelme, a zongorista Dorozsmai Pista jegyesek. Csakhogy Dorozsmai előző éjjel, a nagy mulatozás hevében zálogba csapta a jegygyűrűket, s hogy elkerülje a balhét, megszökik az érte rajongó Rica Macával. Természetesen kitör a botrány. Ráadásul feltűnik Báró Tarpataky, az ifjú tehetségek mecénása, hogy felajánlja pártfogását Katókának. A lánynak döntenie kell: az arisztokrácia csillogó és sikerrel kecsegtető világát választja, vagy a szegényes Józsefvárost, ahonnan még a szerelme is eltűnt.”

Az előadás az eső miatt fél tízkor kezdődött, a darab előtt Józsa Mihály a Magyar Teátrumi Társaság ügyvezetője és Oberfrank Pál a Veszprémi Színház igazgatója köszöntötte a nézőket, elmondva azt is, ha esik az eső abba kell hagyni, mert a hangszerek drágák, és az elektromosság sem szereti az esőt. Elkezdődött a több, mint háromórás darab – eső nélkül, kivéve az utolsó 15 percet. A szemerkélő esőben, a hegedűk tokba is kerültek, de a többiek kitartottak és végigjátszották az előadást, mire haza indultunk, már nem is esett.

Az élő zenekar nagyon nagy pluszt tett a darabhoz. Végig lendületes, nagyon jó előadást láthattunk. Pünkösdi Kató megformálója Halas Adelaida hangja komoly énektudást sejtett. A szereplők közül kiemelkedett Hunyadiné szerepében Csarnóy Zsuzsanna játéka, hangja mozgása. Dorozsmai Pista alakját Szeles József játszotta szintén magas színvonalú énekkultúrával. Báró Tarpataky szerepében Hirtling István tökéletesen játszotta és énekelte szerepét. Rica Macát Módri Györgyi, Ibolya Ede szerepét Keresztes Gábor, Kubanek alakját Körösi Csaba alakította mindhárman remekül.

A díszlet Perlaki Róbert, a jelmez Harák Judit munkája. Koreográfus Frank Róbert, a zenekart vezényelte Oberfrank Péter. Az előadást Orerfrank Pál rendezte.

Nagyon jó előadást, igazi nyáresti színházat láthattunk, ha a hőmérséklet nem is a nyarat idézte. Az égiek is kegyesek voltak, érdemes volt kivárni. Az előadást a közönség nagy tapssal hálálta meg, de a művészek is megtapsolták a közönséget kitartásukért.

Az előadás plusz pontot érdemel, mert vizes színpadon kezdték az előadást, szerintem táncolni sem egyszerű vizes színpadon, mert csúszhat. A szereplők – főleg a hölgyek – lengén voltak öltözve, ahhoz képest, hogy igencsak hideg szél fújt, én kabátban is fáztam. Mindezek ellenére az előadás engem elvarázsolt!

Szarvasi Vízi Színház, 2013. június 25.

Különdíjas lett a harcsás bab

Évzáró a Székelyben

A Székelyben is kitört a vakáció