in ,

Szarvason járt Mátyás király

Ma kora este a Vízi Színház színpadán vendégeskedett Mátyás király, Beatrix királyné, a Kolozsvári bíró, Péter a legény és Söndörgöndör hajdú. A Kolozsvári bíró a nézőket is megdolgoztatta, mert a nézők hátulról előreadogatva, rakták a fatörzseket. Jó móka volt. A gyermekek élvezték. (A felnőttek is.)

A történet a következő: Beatrix királyné (Kara Tünde) kiköveteli Mátyás királytól (Tege Antal), hogy aznap Ő oszthasson igazságot, mert az nem nehéz feladat. Mátyás engedi. Kihallgatásra érkezik Péter (Vadász Gábor) Kolozsvárról, Mátyás király szülőfalujából, hogy bepanaszolja a Kolozsvári bírót (Katkó Ferenc), amiért kivágatta az erdőt és nem ültetett helyette másikat, a lakosokkal hordatta a házába a fatörzseket és télire pénzért árulta a falu lakóinak. Péter egy kecskeszappant vitt ajándékba a királynak, illetve jelen esetben a királynőnek. Beatrix a bíró javára dönt és jutalmul egy aranyat küld Péterrel a bírónak. Mátyás érzi, hogy rossz a döntés, de megígérte, hogy a királyné dönthet, ezért nem szól semmit, csak útnak indul. Péter hazaérve átadja az aranyat a bírónak, de az megbotoztatja Söndörgöndör hajdúval (Szabó Lajos), mert panaszkodni volt a királynál, majd munkára fogja. Másnap megjelenik a bírónál Mátyás király, illetve Mátyás a vándor, akit szintén munkára fog a bíró, majd fizetség helyett börtönbe veti Péterrel együtt. Beatrix rájön, hogy rosszul döntött, ezért Mátyás után indul. A mese végét mindeni kitalálja.

Kara Tünde ezer arcából ma a mosolygós – kedves, a ravasz, a hisztis, a hibáját belátó nő arcait láthatta a közönség. Vibrált a színpad, ha belépett. Nem véletlenül lett Jászai Mari díjas színésznő. Katkó Ferenc Bírója gonoszsága ellenére szerethető volt, ahogy Szabó Lajos Söndörgöndöre is. Tege Antal Mátyás királya manírok nélkül, csupán arcjátékkal is kiváló alakítás volt, a tánc csak hab volt a tortán. Kiváló alakítás volt Vadász Gábor visszafogott Pétere is. Ez azért meglepő, mert Vadász Gábor is nagyon tud élni a színpadon, de most a visszafogottsága többet nyújtott, mintha erősebben énekel, vagy gesztikulál. Az 55 perces előadás kicsiknek és nagyoknak remek szórakozás volt.

A zenés mesejátékot Szente Béla írta, zenei vezető Gulyás Levente. Koreográfus Born Gergely. Szcenikus (műszaki vezető) Egyed Zoltán. Rendezőasszisztens Czitor Attila, rendező: Greifenstein János.

Július 31-kén lesz még egy Kolozsvári bíró előadás. Anyukák, apukák vigyék el gyermekeiket, nagypapák, nagymamák lepjék meg unokáikat és hiszem, hogy közben Önök is jól fognak szórakozni.

Szarvasi Vízi Színház, 2013. június 26.

Fulajtár Edit és az "első" tojás

Az első tojás a szentandrási „fekete seregtől”

Részeg szemüvegben

Tegnap csak a nyulak füveztek