in , ,

Ismét Szarvason kötött ki a Bárka

A Bárka a Körös felett

Vasárnap este ismét Bárka-est volt a Szarvasi Vízi Színház színpadán. Ahogy elmúlt két évben volt egy-egy estje a Bárka folyóiratnak, úgy ebben az évben is. Az első évben ugyanígy mint vasárnap este az alkotók ültek a színpadon, az elmúlt évben Bartus Gyula a Jókai Színház Jászai Mari díjas színművésze válogatott a Bárka folyóirat megjelent írásaiból. Ma este ismét az alkotóké volt a színpad. A műsort, ahogy az elmúlt két évben is történt, vasárnap este is Dr. Elek Tibor, a huszonegy éves Bárka főszerkesztője vezette.

A színpadra lépő alkotók: Farkas-Wellmann Éva, Péter Erika, (aki Szarvason született), Kiss Ottó, Csillag Tamás, Dávid Péter, Szilágyi András, Kiss László,végül, de nem utolsó sorban szarvasi színekben Hartay Csaba.

Aki szereti a kortárs irodalmat, annak igazi csemege volt a vasárnap este. Nyolc alkotó mutatta be min dolgozik jelenleg. Felolvasta alkotásait, vallott munkájáról, a főszerkesztő kérdéseire. Voltak fiatal, kezdő költők, akik most bontogatják szárnyaikat (Csillag Tamás, Dávid Péter), a többieknek már több kötet van a hátuk mögött. Kiss László, akinek eddig többnyire verseit ismerhettük, most prózai kötet kiadására készül, egy novellát olvasott fel. Szilágyi András esszéket, kritikákat is ír, az esten költeményeit mondta el. Péter Erika felnőtt és gyermek verseit is megmutatta a közönségnek. Farkas-Wellmann Éva is azok közé az alkotók közé tartozik, akik nem csak verset, de prózát, kritikát is ír. Ma este verseit hozta el Szarvasra. Az este végére maradt a szarvasi Hartay Csaba és Kiss Ottó, „akik miatt ott marad közönség”, mondta Dr. Elek Tibor, aki Hartay Csabát legutóbbi kötete címéről faggatta, („A jövő régészei”) Csaba elmondta, a jövő és a múlt között van a ma. De a címadó vers is felelet a kérdésre. Kiss Ottó maradt az est végére, aki gyermekverseiből olvasott fel. A két költő felolvasáskor derűs pillanatokat szerzett a nézőknek. Kiss Ottónak számos kötete jelent meg, több gyermekvers kötet, amelyet felnőttek is örömmel olvasnak. Remélem jövőre ismét találkozunk a Bárka folyóirat csapatával, addig pedig olvassuk, olvassák a Bárkát!

Két vers, az egyik Hartay Csabától, a másik Kiss Ottótól. Hartay Csaba ezt a verset nem mondta el az esten, Kiss Ottó verse viszont elhangzott.

Hartay Csaba: Képzelt öreg

Nevetséges lehet egy hatvanéves szemében,
hogy a harminchat évemmel úgy gondolom,
öregszem. Olyan ez, mint a hipochondria.
Képzelt öreg vagyok. Élhetetlen.

Idegesít a film. A zene a rádióban.
Vinnyognak. A csönd is unalmas.
Az évszakok bosszantóak. Rohadékok.
A házunk pedig romlik. Reped.

Mindjárt tavasz a sürgető fűnyírásokkal.
Utána meg a fulladásos hőguta.
Egyetlen nyári éjszakára vágyom.
Részegen aludni a fűben.

Fülemnél hangyák rádióznak.
A filmet az agyam rendezi.
A macska megtalál, dorombol.
És persze fulladásos hőgutára ébredek.

(Megjelent a Bárka 2013/3-as számában)

 

Kiss Ottó: Apával szőnyegeset játszunk

Este, amikor apa elrakja a játékokat,
összegyűröm a szőnyeget,
apa meg kisimítja,
ezt játsszuk,
mert apa sosem akarja összegyűrni,
csak mindig kisimítani,
ezért aztán nekem kell összegyűrni.

(Megjelent a Bárka 2013/1-as számában)

Közös szalonnasütés a csabacsűdi idősek klubjában

Szudáni fű és energiafűz a szentandrási határban