Connect with us

Békésszentandrás

Szudáni fű és energiafűz a szentandrási határban

Szudáni fű a szentandrási határban

Békésszentandráson néhány mezőgazdasági termelő már tavaly próbálkozott szudáni fűvel. Idén az önkormányzat is belevágott: A Start program keretében 5 hektárt vetettek be ezzel a mifelénk ritka növénnyel, amely legelőként és fűtőanyagként is kitűnően hasznosítható.

– A szudáni fű rossz termőképességű talajon is megterem. Nagyon jól tűri a szárazságot, ezért gyakran nevezik „egycseppes” fűnek is – tudtuk meg Virág Sándortól, a békésszentandrási polgármesteri hivatal településüzemeltetési előadójától.

A vadásztanya melletti területen zöldellő szudáni füvet tervek szerint szeptember elején kaszálják majd le, s fűtőanyagként hasznosítják az önkormányzati intézmények vegyes tüzelésű kazánjaiban.

Egy másik, errefelé szokatlan növény termesztésébe is belekezdett az önkormányzat. Az energiafűzről van szó, amely a szudáni fűvel ellentétben a nedves talajt kedveli. Éppen ezért a termesztés helyszínéül víznyomásos területeket választottak a harcsási zártkertekben.

– Az energiafűz optimális telepítési ideje február-március. Idén két hektárt telepítettünk be, de jövő tavasszal további négy hektárt tervezünk. A szaporítóanyagunk már ehhez is megvan, néhány engedély beszerzésére van még szükség – mondta Virág Sándor. Hozzátette: az energiafűz három év után már kitűnően hasznosítható fűtőanyagként.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Ezer maszkot készítenek a békésszentandrási szorgos kezek

Békésszentandrás

Turcsányi Lajos és Bodrogközy Rita (Forrás: Youtube) Turcsányi Lajos és Bodrogközy Rita (Forrás: Youtube)

Himnusz a Királyhoz Szentandrásról

Békésszentandrás

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió) Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Két személy van karanténban Békésszentandráson

Békésszentandrás

Sinka Dóra, Balla Edit és Horváth Mariann (Fotó: Babák Zoltán) Sinka Dóra, Balla Edit és Horváth Mariann (Fotó: Babák Zoltán)

Online hirdet eredményt a Valami március 15-én

Békésszentandrás

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect