in , ,

Fókuszban a gyurgyalag

Rómer Ilona festőművész tábora

Rómer Ilona festőművész hosszú évek óta Budapesten él, mégis félig-meddig szarvasinak vallja magát. A kondorosi születésű művésznő ugyanis hosszú időn át Szarvason élt, utána költözött a fővárosba.

Szarvasra ma is rendszeresen visszajár, több kiállítását láthattuk már a Tessedik Sámuel Múzeumban. Emellett immár tíz esztendeje minden nyáron alkotótábort szervez és vezet az arborétumban. Az idei tábor éppen ezen a héten zajlik. Szerdán mi is megnéztük, milyen alkotásokat készítettek a gyerekek.

– Idei fő témánk egy szép színes madár, a gyurgyalag, melyről tudnunk kell, hogy az év madara. Ebben a gyönyörű környezetben természetesen más témákat is megfestettek a gyerekek. Sokakat megihletett például a mamutfenyő, s készítettünk magképeket is, azaz különböző színű magvakat ragasztottunk a papírokra. A gyerekek szeretik a meséket, ezekből is ihletet merítenek a képeikhez. Egyszóval szárnyalunk a képzelet és a színek világában! – mesélt lelkesen a tábor mindennapjairól a festőművésznő.

Mint megtudtuk, a pasztell mellett sok más technikát is kipróbálnak ezen a nyáron. Például a „fültisztítós technikát”, amely lényegében azt jelenti, hogy a grafitport fültisztító pálcikával hordják fel a papírra. A táborba huszonhárman jelentkeztek, köztük egyetlen fiú, a szarvasi Bagi Csanád. Mint mondta, ő már tavaly is itt volt, s nagyon tetszett neki, hogy a festés mellett délutánonként más kézműves foglalkozások is voltak, ezért jött el az idén újra.

A hódmezővásárhelyi Visky Mónika már ötödször vesz részt az alkotótáborban.

– Megőriztem minden képet, amit a korábbi években itt készítettem – mondta a tizenkét éves lány, aki rokonainál nyaral Szarvason.

A kecskeméti Sebestyén Kiara először jött el Rómer Ilona alkotótáborába. Unokatestvérei azonban már korábban is voltak, ők biztatták, hogy jöjjön el. Nem bánta meg.

A táborban készült munkákból július 19-én, pénteken 16.00 órakor kiállítás nyílik a művelődési központban.

Vélemény, hozzászólás?

Felújítják a csabacsűdi ravatalozót

Az éjszaka rejtett szépségei