in , ,

Azt kutatták, ki az Isten

Szuhaj György megnyitja a kiállítást

Három kiállítás-megnyitó és egy szabadtéri performance várta mindazokat, akik ellátogattak tegnap este a Tessedik Sámuel Múzeumba.

Tavaly júliusban Szuhaj György művésztanár a „Micsoda az Isten?” témakört adta házi feladatul a szarvasi alkotóknak. Egy évük volt a gondolkodásra és az alkotásra, mégis legtöbben (ahogyan ez lenni szokott) az utolsó pillanatban hozták be munkáikat a múzeumba. A felhozatalra azonban nem lehetett panasz, a népes közönségnek volt mit megcsodálnia.

A megnyitó-sorozat az emeleti nagyteremben kezdődött, ahol a szarvasi virágkötők kápráztatták el kompozícióikkal a nagyérdeműt. Együtt gondolkodva, közösen alkottak meg egy kerek egészet, centrumban az „élet virágával”.

A földszinti kiállító teremben Rákos Péter szobrászrestaurátor fotói, grafikái kaptak helyet. A szarvasi származású művészt és munkáit Szuhaj György ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Ezután a vendégsereg ismét az emeletre vonult, ahol a nagyteremben 38 alkotó több mint 50 munkáját nézhették meg. A tárlatot (az Isten-témához illően) Seidl Ambrus plébános nyitotta meg.

Szuhaj György apró ajándékkal köszönte meg minden alkotónak a részvételt. Egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy jövőre komolyan veszik a leadási határidőt, s július 20. után senkitől nem fogadnak el kiállítandó munkákat még akkor sem, ha emiatt félig üres lesz a terem. Ami pedig a jövő évi témát illeti, az a következő: Ajtó, kapu, bejárat, átjáró.

A kiállítás-megnyitók után következett a találós kérdés, azaz a múzeum előtt akcióba lépett a 3T csoport, a közönség pedig elgondolkodhatott azon, vajon mit is szeretnének a performance-szal mondani. Jelen sorok írójának például az a gondolata támadt, hogy az Istennek (a múzeum emeleti ablakában álló, fehérbe öltözött, szakállas figura) végig kellett néznie, hogy az ember miként teszi tönkre önmagát és rombolja le Isten-hitét. Némi reményre adhatott okot, hogy a 3T csoport tagjai a rombolás után letették a Stihl-fűrészt és a közönségtől szögeket gyűjtve (ez volt egyébként a belépő) újra kalapácsolni, építeni kezdtek. Talán ekkor az Isten is elmosolyodott.

Vélemény, hozzászólás?

XIV. Békés Megyei Polgárőr Nap Békés – Dánfokon

Fotók mesélnek a csabacsűdi egyesületekről