in , ,

Csata és Csabacsűd közös terveket szövöget

Varga János, Csata polgármestere

Csabacsűd és a felvidéki Csata község vezetői idén április 12-én írták alá a testvér-települési szerződést. A július 20-i Körös-szögi civil találkozóra Csatáról is érkezett küldöttség, élén Varga János polgármesterrel. A településvezetővel mi is készítettünk egy rövid interjút.

– Hogyan kezdődött a kapcsolatfelvétel?

– Molnár József, Csabacsűd polgármestere úgy másfél évvel ezelőtt keresett meg bennünket azzal, hogy szeretné a kapcsolatokat hivatalossá tenni. A két község a II. Világháború utáni lakosságcsere következtében ugyanis sok-sok szállal kötődik egymáshoz. Akkor mintegy 30 ember települt át Csabacsűdről Csatára, onnan pedig 60-70 lakost kényszerítettek arra, hogy idetelepüljön. A családi kapcsolatok tehát régóta összekötnek bennünket.

– A testvér-települési szerződés aláírása óta ez az első hivatalos látogatásuk. Most mennyien jöttek és mivel készültek?

– Harmincan jöttünk, s a Rozmaring énekcsoport tagjai rövid műsorral készültek, szlovák és magyar dalokat adnak elő. Rajtuk kívül néhány önkormányzati képviselő is eljött, többen pedig azért csatlakoztak hozzánk, hogy meglátogassák csabacsűdi rokonaikat. Meghívót is hoztunk magunkkal, ugyanis nálunk a következő hét végén lesz a falunap, melyre szeretettel várjuk az ittenieket is.

– Úgy tudom, Csata valamivel kisebb lélekszámú település, mint Csabacsűd.

– Községünk lélekszáma 1190 körül van. A lakosság 75-80 százaléka magyar ajkú.

– Lát-e lehetőséget arra, hogy a kulturális szálak mellett a jövőben gazdasági kapcsolatok is létrejöjjenek a két település között?

– Olyan alapokat szeretnénk teremteni, amelyekre a jövőben biztonsággal tudunk támaszkodni. Bízom abban, hogy az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusában közösen is tudunk majd pályázatokat benyújtani például a megújuló energiaforrások témakörében. Fontos, hogy ezeket a határon átnyúló, közös terveket már most előkészítsük, így azonnal be tudjuk majd nyújtani, ha kiírják a pályázatokat.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/130726csud.

Vélemény, hozzászólás?

Mindenki egyért, egy mindenkiért

Kutyaotthonra vágynak az állatvédők