in , ,

Éjjel-nappal polgárőr szemmel nézi a világot

Szloszjar János

A Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatával tüntették ki Szloszjar Jánost, a Csabacsűdi Polgárőr Egyesület elnökét. Az elismerést dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke adta át a július 20-án megrendezett megyei polgárőr találkozón.

– Milyen hosszú múltra tekint vissza a csabacsűdi polgárőrség, s mennyien tartoznak most a soraikba?

– Tizenhárom évvel ezelőtt, 2000. májusában alakítottuk meg a Csabacsűdi Bűnmegelőzési Egyesületet. Egy törvénymódosítás miatt idén januártól a szervezet neve Csabacsűdi Polgárőr Egyesületre változott. A megalakulás óta átlagosan 20 fő körül alakul a létszám, jelenleg 22-en vagyunk. Idén sajnos egy polgárőrünk elhalálozott, egy pedig kilépett. Jelentkezett viszont három új tag, köztük egy hölgy is.

– Minden korosztály képviselteti magát az egyesületben?

– Tagjainknak mintegy 60 százaléka fiatal, 20 százaléka középkorú, a fennmaradó 20 százalék pedig nyugdíjas. Egyetlen hölgy van közöttünk, de bíztatnék továbbiakat is, vannak ugyanis olyan feladatok, amelyeket a nők jobban el tudnak látni.

– Csabacsűdön köztudottan jó a közbiztonság, az átlagosnál kevesebb bűncselekmény történik. A lakosság mennyire segíti Önöket (s természetesen a rendőrséget) abban, hogy megfékezzék a rosszban sántikálókat?

– Nagyon meg vagyok elégedve a lakosság hozzáállásával. Az utóbbi években egyre hatékonyabban segítik a munkánkat. Nálunk jól működik a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM), ha valaki gyanús idegeneket lát a szomszédainál, azonnal jelez nekünk. Szólnak akkor is, ha egy-egy utcaszakasz lakói temetésre vagy lakodalomba mennek, ilyenkor ezekre a házakra kiemelten figyelünk. Szerencsére Csabacsűdön nem nagyon vannak éjszakai randalírozások, csak ritkán fordul elő, hogy egy-egy illuminált állapotban lévő fiatalt haza kell vinnünk a szüleihez.

– Apropó jelzés: milyen telefonszámokon lehet Önöket elérni?

– Engem éjjel-nappal a 30/299-6899-es, helyettesemet, Kerek Gyulát pedig a 20/937-6412-es mobilszámon érhetik el. Napközben is bármikor megtalálnak itt a Tüzép-telepen, s valóban jönnek is, elmondják, ha gyanús dolgokat észlelnek. Polgárőreink jó része a foglalkozásából adódóan sokat mozog a faluban, gyakran meg-megállítják őket az emberek, ha valamilyen információt szeretnének átadni.

– Tizenhárom éve vezeti az egyesületet, s a többi polgárőrhöz hasonlóan az éjszakák egy részét utcai járőrözéssel tölti. Ez a feladat bizonyára sok időt elvesz a szabad idejéből.

– Ez minden polgárőr életében így van. Éppen ezért a kitüntetés, melyet kaptam, nem csupán az én érdemem. Ott van mögötte az egyesület minden tagjának munkája, áldozatvállalása. Az országos elnökségtől kapott érdemkereszt mellett az önkormányzat is elismerte munkánkat. Nem csak én, hanem legidősebb polgárőrünk, Bobvos György is kapott oklevelet a helyi önkormányzattól. Jólesik, hogy megbecsülnek bennünket.

Az éjszakai járőrözések mellett nappal is mindig nyitott szemmel járunk. Naponta többször benézünk például a temetőbe. A postával kötött szerződésünk alapján a postajáratok érkezésénél mindig jelen vagyunk. A községi rendezvényeken szintén sok feladat hárul ránk. Hosszú évek alatt megtanulja az ember, hogy éjjel-nappal polgárőr-szemmel nézze a világot.

– Milyen anyagi és technikai feltételek között dolgoznak?

– Működésünkhöz tavaly 200 ezer forint támogatást kaptunk az országos szövetségtől, s idén is jött már 100 ezer forint. Ez nem nagy összeg, mivel drágák a formaruhák, s az egyéb felszerelések, például a zseblámpákba szükséges elemek. Gépjárművünk nincs, mert annak fenntartását nem tudjuk vállalni. Gyalog, illetve ha szükséges, akkor saját gépjárművel, saját benzinnel járőrözünk. Tervezzük, hogy az idén vásárolunk néhány kerékpárt. Az önkormányzat helyiséget biztosít számunkra a szolgáltatóházban, ingyenesen rendelkezésünkre bocsátják a buszt ahhoz, hogy el tudjunk utazni az országos és megyei polgárőr-találkozókra. Az önkormányzati képviselők tiszteletdíjuk egy részének felajánlásával segítenek bennünket. Jómagam is minden hónapban a polgárőrségre fordítom a tiszteletdíjamat.

– Idézzünk fel néhány izgalmas éjszakai járőrözést. Többször előfordult, hogy bűncselekményen kaptak valakit?

– Igen, lekapcsoltunk már kerékpártolvajt és jelzőlámpa-rongálókat is. Feltartóztattuk őket a rendőrség kiérkezéséig. Egyszer Kardos határában három napig őriztünk egy otthagyott, lopott hússal megpakolt gépjárművet. Szerencsére Csabacsűd békés falu, s bízunk abban, hogy ez továbbra is így marad.

Csaknem két évtizede képviselő

Szloszjar János 1959. március 1.-jén született Nagyszénáson. Középiskolai tanulmányait az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte, majd Szegeden szerzett gépésztechnikusi oklevelet.

Dolgozott Szarvason egy autószervízben, majd anyagbeszerzőként és gépkocsivezetőként a vadgazdálkodási telepen. 1985. óta vállalkozó, előbb csak fuvarozással foglalkozott, majd 2001. áprilisától tüzelő- és építőanyag-kereskedéssel is. Ötödik ciklusban, 1994. óta önkormányzati képviselő, 2002-2006. között alpolgármester is volt. Nős, két felnőtt lánya van.

Vélemény, hozzászólás?

Cigányprímás a Vízi Színház deszkáin

Komoly mezőnyök a Sándor Tamás-emlékversenyen – Kőbán Rita is hajóba ült Szarvason