in , ,

Rovarokat fürkésztek az Anna-ligetben

Rovarász túrára várták az érdeklődőket pénteken délelőtt az Anna-ligetbe a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai. A „Tikkadt szöcskenyájak” címet viselő programot immár harmadik alkalommal hirdették meg.

A túra során Danyik Tibor ökológiai felügyelő kalauzolta a résztvevőket az ízeltlábúak világában. Először szemügyre vették a gyógynövényes kertben (ide őshonos és nem őshonos gyógynövényeket egyaránt telepítettek a KMNP munkatársai) élő rovarfajokat. Láttak szitakötőket, poszméheteket és díszes lepkéket. A talajszelvénynél találtak egy élő szarvasbogár nőstényt és már elpusztult, óriási méretű szarvasbogár hímeket (a hímek csak a párzási időszak végéig élnek), továbbá egy orrszarvú bogarat.

A rovarász túrán résztvevő húsz gyermek és felnőtt több izgalmas kérdésre is választ kapott. Megtudták például, hogyan lehet megkülönböztetni a szöcskéket és a sáskákat. A legszembetűnőbb különbség a csápok hosszában van: a szöcskéké (a testméretükhöz viszonyítva) jóval hosszabb, mint a sáskáké. A túra résztvevői kutattak a fák lombjai közt élő rovarok után, s útközben előkerültek a fűhálók is.

A felvételeket Tóth Judit, a KMNP munkatársa készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Hatalmas piros esernyő

Szeretettel