in , ,

Tüzes francia dallamok a víz felett

Horgas Eszter fuvolaművész

Tüzes francia dallamokkal ajándékozta meg vasárnap este a Szarvasi Vízi Színház közönségét Horgas Eszter fuvolaművész és a Talamba ütőegyüttes. A koncert az „Itthon vagy! – Magyarország Szeretlek” országos programsorozat részét képezte.

Mintegy négyszázan vettek magukra kabátot (szerencsére az idő nem volt túl zord), s jöttek el a vízi színházba. A közönséget Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, valamint Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntötte. A köszöntés a városvezetőnek is kijárt, lévén éppen Mihály napra esett az idei utolsó vízi színházi este.

Azt, hogy a Talamba együttes tagjai – Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente – hányféle hangszeren játszottak, nehéz lett volna összeszámolni. (A „talamba” egyébként egy ősi délszláv hangszer neve, cserépdobot jelent. A cseréptestre állatbőrt húztak és azt ütötték speciális ütőkkel. Ezt a hangszert tekintik az üstdob ősének).

Az Artisjus-díjas ütőegyüttes és a Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett fuvolaművész közös koncertje – melyet már más településeken is előadtak -, telitalálatnak bizonyult. Ravel Bolerójával nyitottak, ezzel hamar felmelegítették a közönséget. Aztán jött az „Egy este a négereknél”, ami a Talamba tagjainak saját szerzeménye, témája pedig egy sikeres afrikai vadászat – három tételben. A taps ezúttal sem maradt el. Hasonló sikert arattak Debussy három (erősen átdolgozott) darabjával és Bizet cigánytáncával is (Carmen). Ahogyan azt Horgas Eszter már a koncert elején remélte, a tüzes francia dallamok valóban felmelegítették a közönség lelkét.

Az esti program zárásaként egy igazi tűz is lángra lobban, mégpedig a Körös-holtág közepén. A kétegyházi Turul Hagyományőrző Íjászok a vízi színpadról tüzes nyilakat lőttek a máglyába. A vízen fellobbanó lángok különleges látványához ismét csak a Talamba biztosította a zenei aláfestést. Szép este volt. Ráadásul ingyenes.

Vélemény, hozzászólás?

Gálának indult, igazságtalanul nagy zakó lett belőle

A végén szépített a Csabacsűd