in ,

Ha a kamrák beszélni tudnának…

Ha a szarvasi és környékbeli tótok kamrái beszélni tudnának, szegénységről, bőségről, szerénységről és igényességről egyaránt mesélhetnének. Így kezdte előadását Mótyán Tibor, a Szarvasi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki a tótok étkezési szokásaiba avatta be hallgatóságát pénteken délután a városi könyvtárban.

A kóstolóval egybekötött előadás a Nyitott könyvtári hét programsorozatának részét képezte. A szép számban megjelent közönséget először Baginé Tóth Erika, a könyvtár vezetője köszöntötte.

Mótyán Tibor a tőle megszokott ízes, humoros beszéddel avatta be az érdeklődőket a tótok kamrájának és konyhájának titkaiba.

– Minden kamrában ott sorakoztak az 5-6 kilós kenyerek, a plafonról kolbászok és szalonnák lógtak le, a sarokban pedig ott volt az elmaradhatatlan pálinka. A tótok étkezési szokásai gyakorlatilag ugyanazok voltak a gazdagabb és a szegényebb családokban. A vagyoni különbség a házakban, bútorokban mutatkozott meg, az ételekben nem igazán. Mindenütt az egyszerűség, a praktikusság, a mértékletesség és olykor az igénytelenség volt jellemző – mondta Mótyán Tibor.

Az előadás során szó esett az olyan hagyományos tót ételekről, mint például a sohtárka (tejleves), a karimáska (főtt köles forró kolbásszal és hideg tejföllel) és a szalagória (süteményféle, melyet lekvárral kínáltak).

– A tót családoknál általában hétfőn vagy csütörtökön mostak az asszonyok. Ilyenkor olyan ételt készítettek, amellyel nem akadt sok gond, mivel a mosás nagy munka volt akkoriban. Legtöbbször bablevest főztek, esetleg cícorból (laposborsó) és bagócsából (csicseriborsó) készült a leves a kemencében. Szerdán és szombaton tésztás nap volt, szerdánként általában krumplis, szombaton pedig krumpli nélküli tésztából készült étel került az asztalra. A legfinomabb pedig az volt, amikor vasárnap reggel a kemencében megpirították a szombatról megmaradt brindzás haluskát – idézte fel emlékeit Mótyán Tibor.

Az ételekről szóló előadás alatt a hallgatóságnak is megjött az étvágya. Éhen nem maradt senki, ugyanis a könyvtár előterében elhelyezett asztalokon két közkedvelt tót sütemény, kapusznyíka és lekváros kifli várta a vendégeket. Mielőtt a falatozáshoz hozzáfogtak volna, Kovács Zsuzsanna, a Székely Mihály Intézmény tanulója egy szlovák dalcsokorral kedveskedett a jelenlévőknek.

Kossuth utcai óvoda teli mackóval

Telkiben jártak a szarvasi fiatalok