in

Ne drogozz! Nem éri meg!

131122szt

A Szarvasi Női Kézilabda Klub TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-930 kódszámú, „SPORTTAL AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT” című nyertes pályázatuk kapcsán cikksorozatban taglalja az egészséges életmódot elősegítő legalapvetőbb tényezőket. Az aktuális rész témája az illegális drogokról szól.

Nem elég tiltani a drogozást, mert ez a módszer nem mindig célravezető, hanem beszélni is kell róla. A droghasználat és a drogfüggőség az elmúlt két évtized során közérdekű témává vált Magyarországon. A médiumok a jogi problémáktól, a kiváltó okokon, a függőség jellemzőin és az iskolai beavatkozás lehetőségein át, az egyre növekvő számú kezelési módszerekig foglalkoznak a kérdéssel. Mi más megközelítésből próbáljuk kendőzetlenül feltárni, hogy miért nem éri meg a kábítószerekhez nyúlni.

Az alapelvek

Mit nevezünk drogoknak? Minden olyan növényi vagy szintetikus eredetű anyagot, amely a szervezetbe kerülve, megváltoztatja annak működését, illetve több funkcióját. Megváltozik az egyén közérzete, hangulata és a viselkedése. A drogok rendszeres fogyasztása pedig a megszokás révén függőséghez vezet.

Az alábbiakban az illegális drogokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertetjük, azokat hatásuk szerint képzett csoportokban mutatjuk be, de az egyes csoportokon belüli drogok hatása között is található kisebb-nagyobb eltérés. Minden drog-csoport esetében ugyanazokat a főbb kérdéseket válaszoljuk meg, remélve, hogy ezzel segítjük tájékozódásodat. Minden esetben megemlítjük azokat a főbb veszélyforrásokat, melyek előfordulhatnak az adott szer használatánál. Ezek közül néhány veszély minden drognál közös.

A drogok hatásai az adott szer jellegzetességein kívül mindig függnek a használó személy pillanatnyi állapotától (fáradtság, hangulat, evett-e korábban) és személyiségétől, valamint a környezet jellemzőitől (nyugodt, vagy izgató, barátságos, vagy ellenséges, ismerős, vagy ismeretlen környezet; egyedüli, vagy társas használat, barátokkal, vagy idegenekkel való használat, stb.). A rossz hangulatban, idegen, barátságtalan környezetben történő droghasználat minden esetben növeli a veszélyességet.

Ópiátok

Mely drogok tartoznak ide? Ópium, heroin, kodein-származékok (Codein, Coderit, Coderetta, Hydrocodin, stb.), morfium, methadon, palfium, diconal, pethidin, máktea.

Miből készül? Az opiát származékok, mint azt a nevük is mutatja, a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek. A nyers ópium számtalan összetevőből áll, ezek közül csak néhány használatos drogként. Néhány ide tartozó szert, így a methadont szintetikus úton állítják elő.

Hogyan néznek ki? A heroin porként kerül forgalomba, míg a gyógyászatban is használatos morfium elsősorban folyadékként, a kodein, vagy a methadon tabletta formájában fordul elő.

Hogyan használják? A heroint többnyire orrba szippantva, vagy vízben oldva intravénásan (injekciós tűvel befecskendezve) használják, vagy ritkábban cigarettában, pipában elszíva fogyasztják. A tabletta formában előforduló opiátokat szájon át használják.

Milyen hatásai vannak (kis és nagy mennyiség esetén)? Testi tünetek: az idegrendszert nyugtató, izgalomcsökkentő hatás, csökkent reakciókészség, fájdalomérzet, pupilla szűkülés, légzési, keringési elégtelenség, általános görcsös állapot, a száj és a körmök kékes elszíneződése, minimálisra szűkült pupilla, alacsony testhőmérséklet, szabálytalan légzés, súlyos fokú vérnyomásesés, kóma, halál. Pszichés tünetek: flash-érzet, kellemes közérzet, relaxáltság, nyugodtság, eufória, szorongás, félelem csökkenése, túlzott önértékelés, bágyadtság, rosszullét, álmosság.

Hozzászokás. Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségű opiátot kell használni, így ezek a szerek gyors hozzászokást alakítanak ki.

Okoz-e függőséget? Az opiátszármazékok erős fizikai (általános megfázáshoz hasonló tünetek, erős csont- és izületi fájdalom, hasmenés, hőháztartás felborulása) és lelki függőséget okoznak. Használatuk elhagyása komoly testi és lelki elvonási tünetek megjelenését eredményezi.

Veszélyek. A túladagolás veszélye a halál, különösen intravénás használat esetében nagy a kockázat. Viszonylag rövid használatot követően alakul ki erős függőség. Intravénás használat (injekció) esetén az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek, a másokkal közös használat pedig AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségeket okozhat. Súlyos testi- és lelki függőség, mely minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani, ezen kapcsolatok megromlását, elvesztését okozza.

Cannabis

Mely drogok tartoznak ide? Marihuána, hasis, hasis-olaj (ezek hatóanyaga a THC, tetrahidro-cannabinol).

Miből készül? Hogyan néznek ki? A marihuána az indiai kender nőivarú növényeinek csúcshajtása. A hasis a növény gyantájából készült barnás színű, gyurmaszerű, vagy keményebb, csokoládéra emlékeztető anyag.

Hogyan használják? A marihuánát és a hasist cigarettában, pipában elszívva használják. A hasis-olajat hasonlóképp a dohányra, cigarettára csepegtetve szívják el. Ritkábban süteménybe, vagy egyéb ételbe sütve megeszik.

Milyen hatásai vannak (kis és nagy mennyiség esetén)? Testi tünetek: szájszárazság, éhségérzet növekedése, jelentősen csökkent reflexek, hányinger, hányás. Pszichés tünetek: feldobottság, jókedv, nevetés, az érzékek felfokozottsága, a vizuális, hallási, látási érzékek élénkülése, megváltozása, a gondolkodás, logikai funkciók sérülése, megváltozása, az érzékek megváltozása, hallucinációk, pánik-roham alakulhat ki, kellemetlen közérzet, szorongás, zavartság, pánik, hallucinációk.

Hozzászokás. Folyamatos, hosszantartó használat mellett a használt dózis fokozatos emelése szükséges ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.

Okoz-e függőséget? A THC fizikai függőséget nem alakít ki, de folyamatos, rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

Veszélyek. A megváltozott érzékletek és csökkent reflexek melletti közlekedésben való részvétel, baleset. Gyakori, vagy rendszeres használat esetén függőség kialakulása, a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok kiüresedése, megromlása, elvesztése. A drog-használat nélküli élet sivárnak, unalmasnak tűnik. Motivációk, érdeklődés elvesztése, tüdőrák fokozott veszélye.

Hallucinogének (pszichedelikus szerek)

Mely drogok tartoznak ide? LSD (lizergsav-dietil-amid), peyotl kaktusz (Lophophora williamisii, hatóanyaga a meszkalin), mágikus (vagy pszichedelikus) gombák (psilocybin), PCP (angyalpor, phencyclidine), DOM (STP, 2,5-dimethoxy-4-methylamfetamin), DMT (dimethyl-tryptamin). Az egyes drogok jelentős különbségeket mutatnak, így az alábbiakban – ha azt másképp nem jelezzük – elsősorban a leginkább elterjedt LSD-vel foglalkozunk.

Miből készül? Az illegális forgalomba kerülő LSD szintetikusan előállított szer (bár megtalálható a természetben is, az anyarozsban). A DOM, a DMT és a PCP szintén szintetikus anyagok.

Hogyan néznek ki? Az LSD-t többnyire apró, bélyegszerű lapocskák formájában árusítják, melyeket általában valamilyen ábra díszít. Ritkán tabletta, vagy kapszula formájában is előfordul. A DOM, a DMT és a PCP porként készül.

Hogyan használják? A hallucinogén szereket többnyire szájon át használják, így a gyomorban szívódnak fel.

Milyen hatásai vannak az LSD-nek (kis és nagy mennyiség esetén)? Testi tünetek: feszültség, pupillatágulás, vérnyomás-emelkedés, fokozott izgalmi szint, a hatás időtartamának jelentős megnövekedése, kellemetlen testi tünetek, a hatás időtartamának jelentős megnövekedése. Pszichés tünetek: látás-, hallás-, tapintás-érzékletek megváltozása, erős hallucinációk, kedélyállapot ingadozása, alvás-képtelenség, az én-érzés elveszítése, realitás-vesztés, a negatív élmények, szorongás, pánik, kellemetlen hallucinációk növekvő valószínűséggel történő előfordulása.

Hozzászokás. Ismételt használat esetén a használatos mennyiség nagymértékű emelésére van szükség.

Okoz-e függőséget? Az LSD fizikai függőséget nem alakít ki, de rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

Veszélyek. A megváltozott érzékletek, hallucinációk melletti közlekedésben való részvétel, baleset. A drog-használat nélküli élet sivárnak, unalmasnak tűnik, motivációk, érdeklődés elvesztése. Az LSD használat a használó személyiségének tartós megváltozásához vezethet. Félelmetes hallucinációkkal, én-vesztéssel, a realitás-érzék elvesztésével járó állapot. Ez az élmény akár a drog használatát követően hónapokkal, évekkel később, droghasználat nélkül is visszatérhet. Az LSD használata szerepet játszhat elmebetegségek (paranoia, skizofrénia) kialakulásában, felszínre hozásában.

Amfetamin

Miből készül? Az amfetamin szintetikus drog.

Hogyan néznek ki? Az amfetamin tiszta állapotban fehér színű por, de az illegális forgalomban, elsősorban a szennyezőanyagok miatt más színű is lehet. Ritkán kristályos formában, vagy tabletta formájában is előfordul.

Hogyan használják? Az amfetamint többnyire orrba szippantva, ritkábban intravénásan használják. Ritkán szájon át is fogyasztják.

Milyen hatásai vannak (kis és nagy mennyiség esetén)? Testi tünetek: az idegrendszert izgató, stimuláló hatás, éberségi szint növekedése, izzadás, fogcsikorgatás, vízveszteség, étvágytalanság, az idegrendszer fokozott izgalma, fokozott vérnyomás-emelkedés, szívdobogás, keringési zavarok, kezelhetetlenül magas vérnyomás, légzési nehézség, kóma, halál. Pszichés tünetek: nyugtalanság érzet, beszédesség, álmatlanság, megnövekedett önbizalom, önértékelés, fokozott nyugtalanság, pánik-roham, szorongás.

Hozzászokás. Rendszeres használat mellett, ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiség használatára van szükség.

Okoz-e függőséget? Az amfetamin erős pszichés függőséget képes kialakítani.

Veszélyek. A túladagolás veszélye a halál, különösen intravénás használat esetében nagy a kockázat. Intravénás használat esetén az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek, a másokkal közös használat pedig AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségeket okozhat. Súlyos testi- és lelki függőség, mely minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani, ezen kapcsolatok megromlását, elvesztését okozza. A használatot követően idegesség, irritabilitás, ingerültség, álmatlanság, lehangoltság és depresszió jelentkezik. A folyamatos használat, az étvágy csökkenése révén, súlyos fokú lesoványodáshoz, illetve paranoiás, téveszmés tünetek kialakulásához vezethet.

Ecstasy (XTC, Extasy) és rokon vegyületek

Mely drogok tartoznak ide? Ecstasy (MDMA, azaz 3,4-methylendioxi-methamfetamin), MDA (3,4-methylendioxi-amfetamin), MDEA (3,4 methylendioxy-ethylamfetamin), MBDB (N-methyl-1-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-metanamine).

Miből készül? Az ecstasy és a többi említett vegyület mind szintetikus drogok, amfetamin-származékok. Hatásuk azonban különbözik az egyéb amfetamin-származékokétól, ezért külön tárgyaljuk őket.

Hogyan néznek ki? Az ecstasy többnyire tabletta formájában jelenik meg, ritkábban azonban kapszulaként, vagy por formájában árusítják.

Hogyan használják? Az ecstasy-t és rokon vegyületeit többnyire szájon át használják, az intravénás használat ritka.

Milyen hatásai vannak (kis és nagy mennyiség esetén)? Testi tünetek: az idegrendszert izgató, stimuláló hatás, éberségi szint növekedése, izzadás, fogcsikorgatás, álmatlanság, vízveszteség, étvágytalanság, rángások, nyugtalanság érzet, az idegrendszer fokozott izgalma, fokozott vérnyomás-emelkedés, szívdobogás, keringési zavarok, légzési nehézség, kóma, halál. Pszichés tünetek: boldogság-érzet, beszédesség, másokkal való közelség érzete, kiegyensúlyozottság érzete, megnövekedett egyetértés másokkal, fokozott empátia, hallucinációk, fokozott nyugtalanság, pánik-roham, szorongás.

Hozzászokás. Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségű ecstasy-t kell használni, így ezek a szerek hozzászokást alakítanak ki.

Okoz-e függőséget? Az ecstasy folyamatos használata jelentős lelki függőséget alakít ki.

Veszélyek. A túladagolás veszélye a halál, különösen intravénás használat esetében nagy a kockázat. A használat során az ember sok vizet veszít, amit ha nem pótol, kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet (a túlzott folyadékfogyasztás szintén veszélyes lehet, mert vesekárosodást eredményezhet). A folyamatos tánc melletti, levegőtlen helyiségben történő ecstasy-használat a szervezet túlhevüléséhez, akár halálhoz is vezethet. Fontos a szervezetet időnként friss levegőn lehűteni. A használatot követően levertség, álmatlanság, idegesség, depresszió jelentkezhet.

Kokain és Crack

Mely drogok tartoznak ide? Kokain, crack (krek).

Miből készül? A kokain a Koka cserje leveléből vonható ki. A crack a kokain szabad bázisa.

Hogyan néznek ki? A kokain tiszta állapotban fehér por, míg a crack fehéres, szürkés színű, kavicsokra emlékeztető anyag.

Hogyan használják? A kokaint orrba szippantva vagy intravénásan egyaránt használják. A cracket elsősorban elfüstölve inhalálják.

Milyen hatásai vannak a kokainnak (kis és nagy mennyiség esetén)? Testi tünetek: az idegrendszert izgató, stimuláló hatás, hőmérséklet emelkedése, fokozott érzékenység a fényre, fokozott szexuális késztetés, étvágy csökkenése, álmatlanság, fokozott izgalmi hatás, nagy mértékű vérnyomás-emelkedés, erős szívdobogás, keringési zavarok, szívinfarktus, szívritmus zavar, légzés-zavarok, kóma, halál. Pszichés tünetek: Flash-érzet, kellemes közérzet, eufória, energiával-teliség érzete, túlzott önértékelés, pánik-roham, paranoiás tünetek.

Hozzászokás. A kokain használatát követően nagyon erős vágy jelentkezik az ismételt használat iránt. A crack esetében ez a hatás még jelentősebb. Ugyanahhoz a hatáshoz egyre nagyobb mennyiségű szer kell, a kokain hozzászokást okoz.

Okoz-e függőséget? A kokain igen, gyorsan képes lelki függőség kialakítására, a heroin mellett a kokainnál alakul ki leghamarabb függőség. Folyamatos használatot követően depresszió, álmatlanság, rossz közérzet, ingerültség, irritabilitás lép föl. A crack jóval intenzívebb, ugyanakkor rövidebb hatással jellemezhető, a kokainnál is lényegesen gyorsabban alakít ki függőséget.

Veszélyek. A túladagolás veszélye a halál, különösen intravénás használat esetében nagy a kockázat. Intravénás használat esetén az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek, a másokkal közös használat pedig AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségeket okozhat. Súlyos testi- és lelki függőség, mely minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani, ezen kapcsolatok megromlását, elvesztését okozza. A kokain folyamatos használata paranoiás tünetek, vagy egyéb pszichiátriai betegségek megjelenéséhez vezethet. A használatot követően erős lehangoltság, kiürültség, kimerültség, depresszió jelentkezik. Az egészségromboló hatások mellett van még egy óriási veszély, amely minden füvezőre leselkedik: a marihuána beszerzése és használata révén olyan társaságba kerülhetnek, ahol könnyebben hozzájuthatnak a kemény drogokhoz, így nagyobb eséllyel fogják ezeket kipróbálni.

És ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: a drogfogyasztást (előállítást, birtoklást és az ezzel történő kereskedelmet) a törvény bünteti!

Lehet-e függővé válni egyszeri droghasználattól?

A válasz egyszerre igen és nem. A személy(iség)-drog összhang megvalósulásában beszélhetünk arról, hogy a függőség kialakulása az első használat pillanatával megkezdődik. Az érem másik oldala ugyanakkor az, hogy az első használat meghatározó a drogfogyasztás későbbi alakulásának szempontjából, ez a meghatározottság nem feltétlenül a függőséget jelenti, hanem ellenkezőleg, a szer használatának elutasításához is vezethet.

Halál? Vagy Élet? A döntés a kezünkben van!

A kábítószerek minden évben családok millióit teszik tönkre! Légy észnél és járj tiszta utakon! Élj drogok nélkül tisztán!

131122eulogo

Újabb pihenőparkot ültettek a városszépítők

Igazságosan megosztoztak a pontokon