in ,

Lendületben a Városszépítők

Már az elmúlt éveben is volt néhány nagy dobása a Város- és Környezetvédő Egyesületnek. Szervező- és fizikai munkájuknak köszönhető a Martinovics utcai (népszerű nevén: Cigány-tavi) pihenőpark létrejötte és – igaz, mások helyett – a Víziszínház előtti tér parkosítása. Az idén egymást érik a városszépítő munkák. Szó se róla, most van mit szépíteni.

November 9-én a Deák Ferenc utcának a Vasút utca – Szabadság utca közötti részén telepítettek cserjéket a Nagycsaládosok és a székelyes diákok közreműködésével, 16-án a Melich János és Liszt Ferenc utca sarkán lévő téren ültettek fákat és cserjéket a lakosság bevonásával.

November 20-án egy hosszabb munkafolyamat gyümölcse érett be: emléktáblát avattak az egykori III. kerületi artézi kút felújított felépítményén. Ez az építmény a Damjanich és a Wesselényi utca sarkán áll, de már réges-régen nem ad vizet. A 20. század első évtizedeiben állt a községben több ilyen felépítmény, amelynek kútja négy csövön át ontotta a selymes artézi vizet. Ilyen volt a Piac téren álló Ceres-kút (rekonstrukciója ma a Fő téren áll) és a Betlehemi kút (a mai Alkotmány utcán volt, lebontották). Igaz, később kiderült, hogy a magas arzéntartalom kelti ezt az érzetet. Eleink szerették és itták ezt a vizet, és mosásra is ezt használták a kemény vizű ásott kutak vize helyett. Kutya bajuk nem lett tőle.

Ezek a kutak az 1950-es évekre elapadtak. Többségüknek ma már csak a hűlt helye van meg, vagy még az sem. Csak a vak szerencsének köszönhető, hogy ez a kút megmaradt. A felépítményét a Városszépítők kezdeményezésére a Bau Lux Kft. vezetője, Sovány Mihály anyagi támogatásával újították fel, avatására 20-án, szerdán került sor.

Dr. Váradi Lászlóné, a Városszépítők elnöke beszélt a felújítás körülményeiről, és meleg szavakkal köszönte meg Sovány Mihálynak a munkát, amelyet márványtáblán örökítettek meg. Sovány Mihály beszámolt arról, hogyan tárták fel az építmény már betemetett részeit. Ha leírná, helytörténeti érdekesség is lehetne.

A képeken e három eseményt örökítették meg fotósaink, Prjevara Péter és Kutas Ferenc.

– F –

Szentandrási iskolakert: ültetik a gyümölcsfákat, őrlik a paprikát

Városrehab: lassan beköszönt a téli szünet