in ,

Megkaphatják a plusz bért a csabacsűdi közalkalmazottak és köztisztviselők

Bíró Zoltán túzoltó alezredes és Molnár József polgármester

Három és fél órán át ülésezett kedden este a csabacsűdi képviselő-testület. Sok téma napirendre került, egyebek mellett módosították a kommunális adókedvezményre jogosultak körét.

Az ülés első napirendi pontjaként Bíró Zoltán alezredes, a Szarvasi Tűzoltóparancsnokság vezetője számolt be a 2012-ben végzett munkáról. Kiemelte, hogy az elmúlt évben Csabacsűdön szerencsére semmilyen kirívó esemény, tűzeset nem történt. A településsel rendkívül jó együttműködést sikerült kialakítaniuk.

A képviselő-testület tagjai döntöttek arról, hogy idén a közalkalmazottak és köztisztviselők megkaphatják a 2 százalékos plusz bért. Ezt egyébként a törvényi előírás szerint minden évben be kell tervezni az önkormányzati költségvetésbe, de a kifizetése nem kötelező. Az előző években Csabacsűdön sem jutott erre forrás, így az év végén nem is fizették ki. Idén viszont jobban állnak, így a 2 százalék kifizetésére lehetőség nyílott. A pénzügyi bizottság javaslatára Molnár József polgármesternek is megszavaztak 170 ezer forint jutalmat. Az előző években ő sem vett fel plusz pénzeket.

Határozott a testület arról is, hogy a jövőben a polgármester dönthet a segélykérelmekről (szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendelet). Molnár József szavaiból arra lehetett következtetni, nem igazán örül annak, hogy az ő hatáskörébe utalták ezt a feladatot, s nem a testület döntési jogköre lesz.

Hosszasan tárgyaltak a kommunális adóról. Több alternatíva is terítékre került. Végül az a döntés született, hogy az adó mértékén nem változtatnak, azaz továbbra is évi 14 ezer forint marad, módosul viszont a kedvezményezettek köre. Vannak, akik rosszabbul járnak (például a 70 éven felüli párok), mások viszont jobban (például a kiskorú gyermeket egyedül nevelők).

A csabacsűdi gyerekek számára továbbra is a Trefort Ágoston Általános Iskola marad a kötelező felvételt biztosító intézmény, erről is határoztak.

Még néhány fontos döntés: az önkormányzati tulajdonú helyiségek és eszközök bérleti díját 5 százalékkal megemelik januártól. Az általános iskola december 20-i karácsonyi játszóházát 60 ezer forinttal támogatják. December 9-én 17. órától közmeghallgatást tartanak a művelődési házban. Ott mindenki elmondhatja véleményét nem csak a most elfogadott döntésekről, hanem minden másról is.

Vélemény, hozzászólás?

Utcanevekről, útügyekről és tűzifáról is szó esett a szentandrási lakossági fórumon

November 30-án leáll a komp