in ,

Jó munkát végeztek a csabacsűdi szlovákok

A csabacsűdi szlovák önkormányzat idén több mint 3 millió forintból gazdálkodhatott – egyebek mellett erről is szó esett az Eötvös József Művelődési Házban szerdán megtartott közmeghallgatáson.

A közös ebéddel egybekötött rendezvényen Fehér Jánosné, a szlovák önkormányzat elnöke számolt be az idén elvégzett munkáról. Elöljáróban leszögezte: a legutóbbi népszámlálás adatai szerint Csabacsűdön 230-an vallották magukat szlováknak. A nyelvet leginkább az idősek beszélik, de az óvodai és iskolai oktatás keretein belül is biztosított a szlovák nyelv megismerése.

– Idén eddig 13 ülést tartottunk, s összesen 40 határozatot hoztunk. Nagy figyelmet fordítottunk a hagyományápolásra, a nyelv megőrzésére, a Dél-Alföld hasonló szervezeteivel történő együttműködésre. Testvértelepülésünkkel, Csatával is szorosabbra fűztük a szálakat – sorolta a részleteket a szlovák önkormányzat elnöke. Rendezvényeik közül kiemelte a hagyományos ételek bemutatóját, a szlovák nemzetiségi napot, a vecerkyt és a kistérségi civil találkozón való részvételt is.

Ami az anyagi forrásokat illeti, az idei évben 3 millió 185 ezer 981 forintból gazdálkodhattak. Ebből egyebek mellett különböző rendezvényeket, utazásokat bonyolítottak le, kültéri kemencét építettek a könyvtár udvarán, s támogatták a gyermeknapi rendezvényt és az egyházi nyári tábort.

A szlovák önkormányzat kiváló munkáját dicséri, hogy a feladatalapú támogatásnál 100 pontot értek el, így maximális támogatást kaphattak. Igaz, ezt az összeget csak augusztusban kapták meg, így a rendezvények nagy része az év második felére tolódott.

A közmeghallgatáson részt vettek a település vezetői is. Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna egyaránt elismerően szólt a szervezet tevékenységéről. A hozzászólók (elsősorban a többi civil szervezet vezetői szólaltak fel) szintén pozitívan nyilatkoztak.

Mint megtudtuk, Fehér Jánosné a napokban vette át Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériuma által odaítélt „Nemzetiségekért”-díjat.

Vélemény, hozzászólás?

Zenepavilon: szombaton a szlovákos énekkar lépett a deszkákra

Városrehabilitáció: bőven akadnak hibák