in , ,

Adómentességgel támogatja a nyugdíjasok pihenését Szarvas városa

Egy Magyarországon meglehetősen szokatlan kezdeményezéssel a szarvasi önkormányzat a Körös-menti TDM szakmai véleményezését is figyelembe véve módosította az idegenforgalmi adóról (ifa) szóló helyhatósági rendeletet: 2014. január 1-től a városban pihenő, nyaraló 70 év felettiek mentesülnek az ifa megfizetése alól. A Körös-menti régió turizmusának élénkítéséért dolgozó szakmai szervezet kezdeményezésére a magánszállások esetében a jövő év elejétől a korábbi 400 forintos idegenforgalmi adót a rendelet 250 forintra csökkentette.

Az ifa-mentesség 2010-es eltörlése óta jobbára csak a legnépszerűbb balatoni nyaralóhelyeken vezettek be kedvezményes adózást az idősek és nagycsaládosok részére. A hazai turisztikai életben meglehetősen szokatlan intézkedés, hogy egy város – törvényadta jogával élve – teljes mértékben kivonja a legidősebbeket az ifa-fizetési kötelezettség alól.

A helyi adóról szóló törvény szerint az önkormányzatok adó-megállapítási joga kiterjed arra, hogy a jogszabályban központilag meghatározott mentességeket és kedvezményeket további mentességekkel, illetve kedvezményekkel kibővítse. Ezen jogával élve, a szarvasi önkormányzat képviselő-testülete döntött arról, hogy január 1-től a város szálláshelyein pihenő 70 év felettiek mentesülnek az idegenforgalmi adó megfizetése alól. (A 70 év felettieknek szóló ifa-mentességet a 2010. január 1-jétől hatályos törvényi szabályozás törölte el (2009. évi CXVI. törvény 137. § (2) bekezdés).) Emellett a Körös-menti TDM javaslatára az önkormányzat képviselő-testülete a magánszálláshelyek esetében az idegenforgalmi adót a korábbi 400 forintos árról 250 forintra csökkentette.

A Békés megyei város kivételes kezdeményezését többek között az is indokolta, hogy az idegenforgalomból származó adóbevételek már 2010 előtt is folyamatosan emelkedtek. A Körös-menti TDM, mint a turizmus élénkítéséért dolgozó szervezet megalakulása óta a vendégéjszakák száma meredeken emelkedik. Míg 2012-ben a vendégéjszakák száma 35229 volt, addig 2013. október 31-ig 43198.

A vendégéjszakák számának emelkedésével párhuzamosan az idegenforgalmi adóból befolyó összeg is folyamatosan nő, amit a városvezetés szerint sokkal inkább a Szarvasra látogató vendégek száma, és azok elégedettsége befolyásolt, mintsem a 2010-től az idősek számára is kötelező ifa-fizetési kötelezettség.

Mint arra a szépkorúak ifa-mentességéről szóló előterjesztés is hivatkozik: a városba látogató 70 év felettiek többnyire családjuk körében pihennek, vagy éppen szervezett keretek között pihenő idős, magányos nyugdíjasok, akiknek testi-lelki felfrissülését segíti a Szarvason eltöltött néhány nap.

A dél-magyarországi város nem véletlenül számolhat be évről évre emelkedő turisztikai bevételről. Szarvas amellett, hogy a Dél-Alföld egyik gyöngyszeme, rengeteg látnivalót és programot kínál az év 365 napján. Az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum minden évszakban gyönyörű. Itt található a szarvasi a Mini Magyarország, az ország egyetlen interaktív makettparkja. A történelmi Magyarország mértani középpontjában, Szarvason található emellett az ország három megmaradt, még ma is működőképes szárazmalmának egyike. A festői szépségű helyszínen, a Holt-Körös partján kialakított Szarvasi Vízi Színház pedig a szezon minden napján szabadtéri kulturális programokkal várja látogatóit.

A szépkorúak pihenését támogató ifa-mentesség mellett, a szarvasi turisztikai szervezettel, a Körös-menti TDM-mel együttműködve, a képviselő-testület már azt is vizsgálja, miként lehetne kiterjeszteni az ifa-mentességet a fogyatékkal élőkre is. A kedvezmény bevezetésének lehetőségeit folyamatosan vizsgálják, a képviselő-testület várhatóan 2014 első felében hoz majd döntést ennek bevezetéséről.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
www.korostourist.hu
www.facebook.com/korosmenti.egyesulet

SAJTÓKAPCSOLAT
Wolf Kommunikáció / Saliga Enikő / médiakapcsolati vezető / +36 30 297 2043 / saliga@wolfkom.hu

Magyar Teátrumi Díjat kapott Csasztvan Béla, a Cervinus Teátrum színpadmestere

Elkezdődött a szociális tűzifaosztás Csabacsűdön